Miroslav Novák: Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí 2019)

03.03.2020 22:31

Poslední týdny bohužel jednoznačně ukazují na další rizika spojená se zahraničním vývojem, což se bude negativně promítat i letošního výkonu české ekonomiky. V optimistickém případě lze očekávat růst HDP v letošním roce na 2 %. Realističtější pohled však naznačuje pomalejší růst HDP hlouběji pod 2 %, když slabší bude především první polovina letošního roku. Více v tomto směru mohou naznačit nejbližší týdny.

Miroslav Novák: Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí 2019)
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Zpřesněný odhad výkonu domácí ekonomiky ve 4. čtvrtletí loňského roku revidoval předběžný odhad z poloviny února mírně nahoru. Hrubý domácí produkt tak ve 4. čtvrtletí vzrostl o 0,3 % mezikvartálně a o 1,8 % meziročně. V souhrnu za celý loňský rok domácí ekonomika vzrostla o solidní 2,4 %. Evidentní bylo postupné zpomalování ekonomiky v průběhu loňského roku.

Z poptávkové strany byly ve 4. čtvrtletí hlavními tahouny růstu spotřeba a investice, respektive tvorba hrubého fixního kapitálu. Firmy investovaly především do staveb, obydlí a strojního vybavení. V případě spotřeby kladně přispívala jak spotřeba domácností, tak i vlády. Negativně k růstu ekonomiky přispíval zahraniční obchod s ohledem na horší výsledky exportu. Ostatně slabou zahraniční poptávku v závěru loňského roku již dříve avizovala řada dílčích ukazatelů.

Na straně nabídky byl hlavním zdrojem růstu ekonomiky sektor služeb a kladně k růstu připívalo i stavebnictví. Páteřnímu odvětví české ekonomiky, zpracovatelskému průmyslu, se naopak nedařilo a k růstu HDP přispěl negativně. To, že si průmysl ve druhé polovině loňského roku procházel horším obdobím bylo zjevné již z vývoje průmyslové produkce. Pokles produkce se odrazil i do snížení zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu.

Čísla ze 4. čtvrtletí loňského roku a ostatně i vývoj HDP v průběhu celého loňského roku zřetelně potvrdily probíhající duální charakter české ekonomiky se stále solidně silnou domácí poptávkou, a naopak zhoršující se situací těch odvětví, která jsou exponována na vývoj v zahraničí. Tento trend nastolený v loňském roce bude dominovat i vývoji domácí ekonomiky v roce 2020. Poslední týdny bohužel jednoznačně ukazují na další rizika spojená se zahraničním vývojem, což se bude negativně promítat i letošního výkonu české ekonomiky. V optimistickém případě lze očekávat růst HDP v letošním roce na 2 %. Realističtější pohled však naznačuje pomalejší růst HDP hlouběji pod 2 %, když slabší bude především první polovina letošního roku. Více v tomto směru mohou naznačit nejbližší týdny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…