Miroslav Novák: Komentář k maloobchodním tržbám – září 2021

06.11.2021 15:10

Prudké zrychlení spotřebitelské inflace a zároveň rychle zdražující energie si mohou vybrat negativní daň v podobě utlumenějšího oživení spotřeby domácností ve 4. čtvrtletí letošního roku, což se v kombinaci se slabým výkonem průmyslu propíše do výrazného zpomalení domácí ekonomiky.

Miroslav Novák: Komentář k maloobchodním tržbám – září 2021
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Maloobchod v září mírně zaostal za odhady, když tržby oproti srpnu poklesly o 0,3 %. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb o 3,6 %, respektive o 3,4 % po očištění o kalendářní vlivy, rovněž není nijak závratné. Pokud bychom do celkového maloobchodu započetly ještě tržby za nákupy a opravy motorových vozidel, tak bychom dostaly ještě horší čísla, a to meziměsíční pokles o 0,8 %, respektive růst o 1,4 % meziročně.

Detailnější pohled ukazuje, že v září vzrostly oproti srpnu tržby za potraviny, zatímco tržby za pohonné hmoty a za nepotravinářské zboží klesaly. V meziročním srovnání naopak hlavním motorem růstu maloobchodních tržeb bylo nepotravinářské zboží (růst o 6,7 %) a v menší míře pohonné hmoty, zatímco tržby za prodeje potravin poklesly.

Nejrychlejší meziroční růst tržeb si v září jak jinak připsaly internetové obchody (15,6 %). Meziroční tempo prodejů přes internet sice v posledních měsících evidentně zpomalilo, což je však především důsledek extrémně silné statistické základny z loňského roku.  Rozhodně tak na základě zářijových čísel nelze říci, že poptávka nákupů zboží přes internet slábne. Naopak trend přesunu nákupů zboží z kamenných obchodů na internet a prostřednictvím zásilkové služby pokračuje. Dynamika prodejů přes internet z jara letošního roku však byla neudržitelná. Solidně v září rostly tržby za prodeje počítačů, za výrobky pro domácnost či kosmetiku.

S určitými obavami se lze dívat směrem do 4. čtvrtletí letošního roku. V říjnu došlo k poklesu spotřebitelské důvěry, kde je stále ožehavějším problémem růst spotřebitelské inflace a zvyšuje se i pesimismus ohledně budoucího hospodářského vývoje. Za vše mluví informace z ČSÚ, že počet respondentů obávajících se dalšího růstu cen byl v říjnu nejvyšší v historii zjišťování. Prudké zrychlení spotřebitelské inflace a zároveň rychle zdražující energie si mohou vybrat negativní daň v podobě utlumenějšího oživení spotřeby domácností ve 4. čtvrtletí letošního roku, což se v kombinaci se slabým výkonem průmyslu propíše do výrazného zpomalení domácí ekonomiky.

V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst maloobchodních tržeb jen kolem 3,5 %, což po loňském roku zatíženém pandemií rozhodně není nijak závratně vysoké číslo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.