Miroslav Novák: Meziměsíční růst inflace je nejrychlejší v samostatné historii ČR

14.02.2022 19:53 | Komentář

Lednová inflace podle předpokladů velmi prudce zrychlila. Oproti prosinci spotřebitelské ceny vzrostly o 4,4 % a v meziročním srovnání o 9,9 %. V prosinci přitom meziroční růst spotřebitelských cen činil 6,6 %.

Miroslav Novák: Meziměsíční růst inflace je nejrychlejší v samostatné historii ČR
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

V meziročním srovnání se tak inflace sice těsně udržela pod 10 %, avšak v dalších měsících se dvouciferné meziroční inflaci s největší pravděpodobností nevyhneme. Meziměsíční růst inflace je nejrychlejší v samostatné historii ČR a meziroční růst inflace je nejvyšší od července 1998, což samo o sobě velmi dobře ilustruje to, jakou inflační smršť nyní zažíváme.

K rekordnímu meziměsíčnímu růstu spotřebitelských cen v lednu dominantě přispívaly dva oddíly spotřebního koše. Z více jak poloviny k cenovému růstu přispěl oddíl bydlení, voda, energie a paliva a to především kvůli velmi prudkému růstu cen elektřiny a zemního plynu, což bylo umocněno ukončením dočasně nulové DPH. Výrazně však v lednu zdražily i potraviny. V rámci spotřebního koše však v lednu zdražovaly téměř všechny položky.

V meziročním srovnání do celkové inflace v lednu opět až na výjimky přispívaly všechny oddíly spotřebního koše. Klíčové byly položky v oddílu bydlení, voda, energie, paliva, kde dvouciferně rostly ceny elektřiny a zemního plynu a rovněž imputované nájemné. Dále k meziročnímu růstu inflace přispíval oddíl doprava a to především kvůli meziročně výrazně vyšším cenám pohonných hmot. Na začátku roku rovněž dále zdražovaly potraviny. Ceny zboží meziročně vzrostly o 10,5 % a ceny služeb o 8,8 %.

Lednová inflace je zároveň velmi důležitá i z pohledu nové makroekonomické prognózy ČNB, která počítala s meziročním růstem spotřebitelských cen o 9,4 %. Vzhledem k tomu, že se inflace v lednu nacházela opět tzv. nad prognózou, tak nelze vyloučit, že ČNB v březnu přistoupí ještě ke kosmetickému zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…