Miroslav Novák: Nejrychlejší růst tržeb v květnu připadl opět na internetové obchody

04.07.2018 12:03

Komentář k maloobchodním tržbám – květen 2018.

Miroslav Novák: Nejrychlejší růst tržeb v květnu připadl opět na internetové obchody
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Nejrychlejší růst tržeb v květnu připadl opět na internetové obchody, jejichž meziroční růst činil 16,4 %. Internetoví prodejci si ukrajují stále větší podíl maloobchodu na úkor tradičních kamenných prodejen a jejich expanze v nejbližší době jen tak neskončí.

Květnové výsledky maloobchodu veskrze potvrzují silnou důvěru spotřebitelů, která se odráží v jejich ochotě nakupovat. Konkrétně maloobchodní tržby v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,5 % a v meziročním srovnání o velmi solidních 5 %.

Nejrychlejší růst tržeb v květnu připadl opět na internetové obchody, jejichž meziroční růst činil 16,4 %. Internetoví prodejci si ukrajují stále větší podíl maloobchodu na úkor tradičních kamenných prodejen a jejich expanze v nejbližší době jen tak neskončí. V květnu se však dařilo i prodejcům počítačů, velmi slušně se prodávalo sportovní zboží, výrobky pro domácnost a v neposlední řadě i oděv a obuv.

A kterým sortimentním skupinám se v květnu nedařilo? Popravdě, příliš mnoho jich nenajdeme. Tržby víceméně stagnovaly prodejcům knih a poklesly o 3,2 % stánkovým prodejcům. Specifickou skupinou jsou prodejci a opravny automobilů, kde tržby v květnu poklesly, podobně jako ve většině předchozích měsících letošního roku. Důvodem je především nasycený trh s automobily s ohledem na silnou poptávku po nich v přechozích letech. Zde je však nutné podotknout, že obchod a opravy motorových vozidel se do hlavního čísla maloobchodu nezahrnují.

Rekordně nízká nezaměstnanost, rekordně vysoká zaměstnanost, rekordně vysoká spotřebitelská důvěra a téměř dvouciferný růst mezd – to vše jsou faktory, které se výsledně promítají do větší ochoty spotřebitelů utrácet. Růst maloobchodních tržeb lehce nad 5 % tak bude velmi pravděpodobně pokračovat i ve druhé polovině letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …