Miroslav Novák: Rok 2020 by byl pro průmysl obtížný i bez koronaviru

12.03.2020 14:57

Lednové ukazatele z domácího průmyslu jsou čísla minulosti. Při pohledu na drastický pokles únorového výrobního indexu PMI v Číně je bohužel velmi pravděpodobné, že podobně extrémní pokles uvidíme i na březnových PMI v eurozóně. Závěrem nezbývá než dodat, že r. 2020 by byl pro domácí průmyslové podniky obtížný i bez současného napětí kolem koronaviru. A s koronavirem se bohužel vyhlídky českého průmyslu pro letošní rok posouvají jednoznačně hodně směrem dolů.

Miroslav Novák: Rok 2020 by byl pro průmysl obtížný i bez koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Vývoj v průmyslu v posledních měsících lze shrnout následovně – slabý závěr loňského roku, rozpačitý začátek letošního roku, a to horší teprve přijde. Průmyslová produkce v lednu oproti únoru konkrétně vzrostla o 1,1 %, zatímco v meziročním srovnání poklesla o 1,4 %.

Detailnější pohled ukazuje, že nejvýraznější meziroční pokles zaznamenala v lednu energetika, ale v červených číslech skončil i těžební průmysl a lehce v mínusu byl i zpracovatelský průmysl jako celek. V rámci zpracovatelského průmyslu alespoň najdeme i odvětví, kde produkce rostla – jedná se např. o výrobu počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení či produkci automobilů. Další velká odvětví zpracovatelského průmyslu však byla v mínusových číslech – strojírenství, kovodělný průmysl či chemický průmysl.

Pohled na nové zakázky v lednu ukazuje na růst o 1,3 % meziročně, přičemž nové zakázky ze zahraniční poklesly o 0,8 %, zatímco ty tuzemské o 6,0 % vzrostly. Tahounem růstu nových zakázek byl v lednu automobilový průmysl včetně výroby ostatních dopravních prostředků. Solidní růst nových zakázek si připsala i výroba počítačů. Na druhé straně nové zakázky poklesly v kovodělném průmyslu, výrobě elektrických zařízení a v chemickém průmyslu.

Výsledně lednová čísla z průmyslu vyznívají smíšeně. Na jedné straně samotný začátek letošního roku přinesl určitou stabilizaci ve výrobním sektoru v eurozóně a v Německu (údaje PMI či německý Ifo). Na straně druhé se jedná o čísla minulosti. Při pohledu na drastický pokles únorového výrobního indexu PMI v Číně je bohužel velmi pravděpodobné, že podobně extrémní pokles uvidíme i na březnových PMI v eurozóně. Závěrem nezbývá než dodat, že r. 2020 by byl pro domácí průmyslové podniky obtížný i bez současného napětí kolem koronaviru. A s koronavirem se bohužel vyhlídky českého průmyslu pro letošní rok posouvají jednoznačně hodně směrem dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …