Miroslav Novák: Situace v maloobchodu se v květnu vrátila téměř na úroveň před koronavirem

08.07.2020 18:00

Květnová čísla maloobchodu vypadají na první pohled velmi pozitivně. Tržby meziročně dokonce vzrostly, což je silně v kontrastu například s meziročním propadem průmyslové produkce. Klíčovou otázkou je, zda domácnosti v květnu pouze doháněly odloženou spotřebu z předchozích měsíců a ve druhé polovině roku budou spíše šetřit, nebo zda jsou obavy o pokles spotřebitelského apetitu přehnané a v dalších měsících se vrátíme plně na předkoronavirovou trajektorii. Pravda bude pravděpodobně někde uprostřed, ale to musí teprve potvrdit nadcházející měsíce.

Miroslav Novák: Situace v maloobchodu se v květnu vrátila téměř na úroveň před koronavirem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doplňování zboží v obchodě, ilustrační foto

Situace v maloobchodu se v květnu vrátila téměř na předkoronavirové úrovně, pokud tedy bereme v potaz meziroční srovnání, kde maloobchodní tržby v květnu po očištění o kalendářní vlivy vzrostly o 2,0 %. Bez očištění maloobchodní tržby meziročně o 0,7 % poklesly. V meziměsíčním srovnání byl v květnu podle předpokladů zaznamenán výrazný nárůst tržeb a to o 11,6 %. Silnou meziměsíční dynamiku lze přitom vysvětlit tím, že v březnu a v dubnu řada domácností byla nucena plánované nákupy kvůli restrikcím odložit a nebo je vůbec nemohla realizovat.

O tom, že se v květnu částečně realizovala odložená spotřeba svědčí prudký meziroční nárůst prodejů za nepotravinářské zboží o 17,7 %, zatímco růst tržeb za potraviny činil jen 2,0 %. Stejný fakt podporují i meziroční čísla, kdy tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 6,1 %. Tradičně nejvíce rostly nákupy přes internet (33,6 % r/r), ale dařilo se i prodeji výrobků pro domácnost (15,2 % r/r). Naopak meziročně poklesly tržby počítačů, výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s hlubokým poklesem prodejů stále bojovali prodejci oděvů a obuvi (-21,0 % r/r).

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí

Restriktivní omezení se v březnu a v dubnu podepsaly i do výrazného poklesu tržeb za pohonné hmoty a to přes skutečnost, že jejich cena citelně poklesla. V květnu i v tomto směru došlo k určitému narovnání s tím, jak spotřebitelé začali více cestovat a zvýšila se i denní mobilita dojíždění. Konkrétně v květnu tržby za pohonné hmoty vzrostly o 20,5 % m/m, avšak v meziročním srovnání byly tyto tržby stále výrazně nižší o 9,7 %.

Slabá naopak v květnu ještě zůstala situace v segmentu oprav a nákupů motorových vozidel, kde sice došlo k meziměsíčnímu nárůstu tržeb o 17,5 %, ale meziročně byly tržby skoro o třetinu nižší. Situace v tomto segmentu je zpožděna a tržby by zde měly v nejbližších měsících zrychlovat, což platí více pro opravy motorových vozidel.

Květnová čísla maloobchodu vypadají na první pohled velmi pozitivně. Tržby meziročně dokonce vzrostly, což je silně v kontrastu například s meziročním propadem průmyslové produkce. Klíčovou otázkou je, zda domácnosti v květnu pouze doháněli odloženou spotřebu z předchozích měsíců a ve druhé polovině roku budou spíše šetřit nebo zda jsou obavy o pokles spotřebitelského apetitu přehnané a v dalších měsících se vrátíme plně na předkoronavirovou trajektorii. Pravda bude pravděpodobně někde uprostřed, ale to musí teprve potvrdit nadcházející měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…