Miroslav Novák: Spotřebitelská inflace (září) – meziroční růst zrychluje na téměř 5 %

11.10.2021 15:33 | Komentář

Vývoj spotřebitelských cen v září opět výrazně překvapil směrem nahoru. Oproti srpnu spotřebitelské cen vzrostly o 0,2 % a v meziročním srovnání došlo k dalšímu zrychlení inflace na 4,9 % ze srpnových 4,1 %.

Miroslav Novák: Spotřebitelská inflace (září) – meziroční růst zrychluje na téměř 5 %
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Další výrazné zrychlení inflace tak potvrdilo oprávněnost prudkého zvýšení úrokových sazeb na zářijovém zasedání bankovní rady ČNB. 

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí

Září je měsícem, kdy spotřebitelská inflace v meziměsíčním srovnání obvykle poklesne. Hlavním důvodem je především sezonní faktor v podobě levnějších dovolených v závěru letní sezóny. Tento vzorec sice v případě dovolených platil i letos (ceny dovolených s komplexními službami poklesly o 21,3 %), ale zároveň meziměsíční růst cen v dalších oddílech spotřebního koše efekt levnějších dovolených více než vyvážil.

Těžištěm meziměsíčního cenového růstu byl v září oddíl bydlení, kde vzrostly ceny elektřiny i výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu. V září dále pokračovalo zdražování pohonných hmot a automobilů. Zdražovalo se i v oddílu odívání a obuv a rovněž i v případě tabákových výrobků. A v neposlední řadě došlo ke zdražení v oddílu vzdělávání vzhledem k začátku nového školního roku. Lehce překvapivý je naopak mírný pokles cen v oddílu potravin.

V meziročním srovnání do celkové inflace v září přispívaly především náklady spojené s bydlením včetně energií a oddíl doprava. Dohromady tyto dva oddíly stály z necelé poloviny za meziročním růstem spotřebitelských cen. Pokračoval silný cenový růst tzv. imputovaného nájemného, kam se promítalo zdražování stavebních materiálů i ceny nových bytů pro vlastní bydlení, zdražovala voda i výrobky pro údržbu a opravy bytu. Elektřina začne meziročně prudce zdražovat od 4. čtvrtletí. Meziročně výrazně dražší byly i pohonné hmoty a automobily. Dražší byly i alkoholické nápoje a tabák a stravovací služby a služby spojené s rekreací a kulturou.

Ve 4. čtvrtletí letošního roku je téměř jisté, že se meziroční růst spotřebitelské inflace v některých měsících dostane významně nad 5 %. Motorem celkové inflace se stanou ještě více než nyní náklady spojené s bydlením včetně dražších energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…