Miroslav Pavel: Ad Čapí hnízdo

17.03.2016 13:36

Čeká nás, kteří zatím stále ještě s určitým sebezapřením sledujeme domácí politiku, bouřlivá středa (psáno 15. 3.), bude-li svolána mimořádná schůze sněmovny ke kauze Čapího hnízda. Nechci teď pátrat po tom, jak to s touto farmou bylo a je – ví to Andrej Babiš a vědí to určitě ti, kteří tuto kartu proti němu rozehráli. A to, co vědí, budou po dávkách pouštět na veřejnost.

Miroslav Pavel: Ad Čapí hnízdo
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

Andrej Babiš má nepochybně pravdu, když říká, že ho chtějí vyštvat z politiky. Pro většinu etablovaných politických stran a politiků je totiž navýsost nepříjemným zjevením. Má dost peněz, má charisma a říká věci poměrně jednoduše, takže volič mu rozumí. Riziko, že by mohl vyhrát příští parlamentní volby a usednout do křesla předsedy vlády, je opravdu značné. Konečně, reakci voličů na bezradnost politiků řešit problémy země, zažíváme v přímém přenosu ze sousedního Německa.

Vstoupit do politiky a být tam úspěšný ovšem vyžaduje přece jen trochu víc, než jen peníze, charisma a jednoduchá hesla. Politika je velmi tvrdý byznys, ve kterém se snaží uspět ti, kteří by to ve skutečném byznysu nikdy nezvládli. Tomu odpovídají i metody, které používají. Rozhodně to nejsou ruce v bílých rukavičkách a není to ani souboj idejí, lásky, nenávisti, pravdy a lži.

Nevím, jestli si toho Andrej Babiš byl dostatečně vědom, když do politiky vstupoval. V každém případě si měl udělat inventuru potenciálních rizik a připravit si, jak na ně bude reagovat. Přesněji řečeno, měl tím někoho pověřit, aby to za něj udělal. U Čapího hnízda je už pozdě a jeho různá prohlášení k věci už nevezme nazpět. Nemyslím si ovšem, že je konec. Ještě v době, kdy jsem jako aktivní manažer řídil velké firmy, říkal jsem svým kolegům, že podnikání je dosud neodhalená trestná činnost. Samozřejmě v žertu, ale s vážným podtextem, že je třeba být podnikavý, ale opatrný. Chci tím říci, že další diskreditační akce jsou nepochybně připraveny.

Dovedu se vžít do pocitů Andreje Babiše, který by možná nejraději se vším praštil a vrátil se do svého Agrofertu. Problém je, že sedí na tygru. Není to příliš pohodlné svezení, ale kdyby spadl, bylo by to ještě horší.

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …