Mohammed Fairouz, americký muslim: Svět si myslí, že jsme idioti

20.01.2017 14:05

Vzhledem ke klíčovým událostem poslední doby: zvolení Donalda Trumpa, projevu britské premiérky Theresy Mayové k brexitu a vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova k západním evropským hodnotám postupně publikujeme názory některých předních západních myslitelů na současné dění. Dnes představujeme názor na inauguraci Donalda Trumpa předního amerického a světoznámého muslimského skladatele vážné hudby Mohammeda Fairouze.

Mohammed Fairouz, americký muslim: Svět si myslí, že jsme idioti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

Hillary Clintonová se nezúčastní inaugurace Donalda Trumpa a má k tomu dobrý důvod. Jsem tomu rád. Proč to dělá je více než zřejmé. Existují inteligentní lidé stojící proti tomuto člověku. Je naprosto zřejmé, že rozumní lidí stojí proti tomuto člověkovi.

20.ledna 2017 nastane v Americe pohroma. V minulosti byli výborní i méně dobří politici slavnostně inaugurováni do prezidentského úřadu. Ale to, čeho jsme svědky, se ještě nestalo. Není řeč o registru amerických muslimů, ale o přízraku obav způsobené počínaje ztrátou našich občanských svobod až po mizogynský pohled na ženy. Řeč je o kandidátovi, který nemá státnické ani vojenské zkušenosti a navíc má otevřené konfliktní vztahy s mnoha představiteli armády, diplomaty a zpravodajci. Jde o muže, kterému ke kandidatuře napomáhala infiltrace cizích mocností a opozičních sil, které důvěřují zahraničním diktátorům.

To není vše, muž, který bude skládat přísahu, převezme roli prezidenta v nejbizarnějším konfliktu zájmů, a to v kombinaci s nejmenší možnou transparentností jakou jsme u posledních prezidentů USA zažili. Během volební kampaně své volební soupeřce vzkázal, že ji při první příležitosti zavře do vězení a svým přívržencům navrhoval, aby ji zabili.

To, že se Hillary Clintonová nezúčastní inaugurace, se za 250 let stalo jen pětkrát. Jen pět krát se bývalé prezidentské páry nezúčastnily uvedení dalšího nástupce do funkce. Skutečnost, že Trump napadá naše normy, nás vyzývá k tomu, abychom se nezúčastnili degradace naší občanské demokracie. Ale spíše bychom se měli inaugurace zúčastnit, než ji bojkotovat, neboť je to podle našich amerických norem naší občanskou povinností.

Trumpovi příznivci jakoby byli stále ve hře

20.ledna ve Washingtonu dojde k napjaté atmosféře, ne-li k násilným scénám. Jsou nám známá shromáždění Donalda Trumpa. Známé jer také prohlášení Lyndona B Johnsona: „Když budete přesvědčovat toho nejbídnější bělocha, že je na tom lépe než nejvýše postavený barevným muž, nedojde mu, že ho okrádáte. Představte mu ale někoho, kdo jím bude opovrhovat a on ho okrade za vás."

„Před“ ani „po“ volbách se pro bělocha nic nezmění. Je na tom stále stejně. Jediný rozdíl spočívá v tom, že svůj volební hlas již odevzdal a přesto má kapsu stále prázdnou. Ale Trumpovi příznivci jakoby byli stále ve hře, jakoby stále čekali na svůj prokletý poslední cent a zbožně vzhlížejí ke svému xenofobovi.

Když již jde o misogynii, vsadím se, že tam bude dost lidí s tričkem a nápisem „Trump je kurva“ a budou skandovat „Zavři ji do basy“ a budou v očekávání účasti Clintonové. Washingtonem bude dnes navíc pochodovat místo 8.března kolem 200 tisíc lidí protestujících za práva žen.

Lze očekávat výbušnou atmosféru

Pochopitelně, že se dopředu dá jen spekulovat, jaký při inauguraci vznikne chaos. Když však dáte dohromady oslavu Trumpa podpořenou steroidy s rekordním počtem demonstrujících, lze očekávat výbušnou atmosféru.

Dnes bude Donald Trump stát před stovkou milionů Američanů a před miliardami lidí na celém světě a bude skládat prezidentský slib o „ ochraně a obraně“ ústavy, kterou ani nečetl ani ji nechápe. Kolem něj budou lidé, jako je například Jeff Sessions, který opakovaně dokazuje, jak pohrdá občanskými právy nebo Steve Bannon - který byl v čele Breitbart, pravicového zpravodajství, kde se vyskytovaly články s titulky jako: „Jak jednoduše vyřešit online obtěžování? Odpojit ženy!“

Jsem na rozpacích, co se v USA děje. Musím se červenat, když si lidé ve světě myslí, že si Američané kupují lístky do cirkusu na představení, ve kterém vystupuje Donald Trump jako klaun par excellence, který kohokoli dokáže pobláznit.

Ale vůbec to není nesmyslná představa. Koneckonců všichni jsme svědky do očí bijících lží, překrucování skutečností, a to se dokonce odehrává v největší svatyni americké moci v americkém Kongresu. Proto se nemůžeme ani divit, že si celý svět myslí, jak jsme hloupí, jak můžeme se s takovou lehkovážností na to vše dívat. Jako bychom si nebyli schopní s tím poradit. Týká se to rovněž nás, kteří jsme většinově hlasovali proti Trumpovi.

Jeho příznivci budou při inauguraci sledovat zbožštění všeho úděsného a opovržlivého vytaženého ze společnosti a osvíceného na jejím vrcholku. Zbytek společnosti tomu všemu bude bezmocně a mlčky přihlížet, jak tento národ s naprostou vážností směřuje ke smrtelně chybnému kroku. V očích světa a z historického hlediska lidé, kteří hlasovali pro Donalda Trumpa, se stali hlupáky. O zbytky nás, kteří tomu přihlížíme, se nedá říci nic jiného než, že jsme idioti.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.