Národní knihovna: Prohlášení k projektu Národní digitální knihovna

29.12.2011 13:18

S ohledem na informace publikované dne 27. 12. 2011 o projektu „Integrovaný operační program – Národní digitální knihovna“ (IOP – NDK) považuje Národní knihovna ČR za nutné uvést některé skutečnosti na pravou míru.

Národní knihovna: Prohlášení k projektu Národní digitální knihovna
Foto: Archiv
Popisek: Knihy

S vědomím důležitosti projektu Národní digitální knihovna pro české knihovnictví byl ze strany generálního ředitele NK ČR přivítán zájem ministryně kultury o tento projekt a zároveň byla přivítána shoda postojů neschvalovat „Prováděcí projekt“ do doby vypořádání veškerých připomínek k němu vznesených. Stejně jako paní ministryně, tak i generální ředitel NK ČR má na paměti efektivní a hospodárné využití prostředků ze státního rozpočtu či z fondů EU. 

Projekt IOP – NDK prošel ve svém vývoji několika fázemi, z nichž jednou z nejdůležitějších byl proces výběru systémového integrátora tohoto projektu. Tento výběr se uskutečnil v rámci otevřeného výběrového řízení vyhlášeného dne 14. 7. 2011, a to na základě splnění veškerých podmínek zadávací dokumentace. Tato zadávací dokumentace prošla několika koly schvalování, a to jak v rámci NK ČR, tak i Ministerstva kultury ČR a Ministerstva vnitra ČR. Vítěz výběrového řízení, společnost Logica Czech Republic, s.r.o. (dále jen Logica), byl vybrán na základě doporučení hodnotící komise ze dne 20. 9. 2011. S ohledem na skutečnost, že proti Rozhodnutí o výběru vítězného uchazeče nebyly vzneseny žádné námitky, byla s vítěznou společností Logica 26. 10. 2011 podepsána Smlouva o dílo, která byla také součástí zadávací dokumentace.

Společnost Logica ihned zahájila práci systémového integrátora a jedním z prvních úkolů, jehož výsledky předložila, byl návrh „Prováděcího projektu“, který detailně specifikoval jednotlivé technologické postupy a technická řešení. Ta byla zcela v souladu s požadavky zadávací dokumentace a schválených cílů projektu Národní digitální knihovna. Národní knihovna ČR umožnila v zájmu úspěšné realizace projektu otevřenou diskusi k předloženému „Prováděcímu projektu“, kterého se zúčastnili také diskutující mimo realizační tým NDK.  Systémový integrátor obdržel ve dvou kolech velké množství připomínek, se kterými se z větší části vypořádal a s dalšími je zavázán se vypořádat do 10. ledna 2012, tedy před tím, než může být ze strany Národní knihovny ČR „Prováděcí projekt“ schválen.

Vše v současné době probíhá dle platné smlouvy uzavřené mezi Národní knihovnou a společností Logica. V případě, že dojde k vypořádání vznesených připomínek k „Prováděcímu projektu“, není důvod k obavám, že by nedošlo k naplnění závazných parametrů tohoto projektu, kterými jsou masová digitalizace, zpřístupnění a dlouhodobá udržitelnost knižních fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Národní knihovna ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…