Nevládní organizace: Senátore Kubero, žádáme vás, abyste se veřejně omluvil

22.05.2019 16:17

Otevřený dopis České ženské lobby, Amnesty International ČR, Greenpeace a Společnosti pro trvale udržitelný život Jaroslavu Kuberovi kvůli projevu na tryzně v Terezíně

Nevládní organizace: Senátore Kubero, žádáme vás, abyste se veřejně omluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Vážený pane senátore,

dne 19. května jste vystoupil na tryzně v Terezíně s projevem, kde jste mj. uvedl: “Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí, kdo není s námi, je proti nám, a je potřeba ho umlčet. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru, může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus.”

Považujeme za nepřijatelné, aby jeden z nejvyšších představitelů České republiky dával do souvislosti s totalitním uvažováním a nesnášenlivostí témata, která jsou od devadesátých let spojována s demokracií. Veřejná diskuse o životním prostředí či rovnosti pohlaví naopak dává prostor hlasům, které byly a stále jsou okrajové. Navíc to, že společnost jako celek má z dlouhodobého hlediska z rovnosti pohlaví prospěch, bylo prokázáno - stejně jako nutnost diskuse o změně přístupu k životnímu prostředí. Váš výrok paradoxně popírá hodnoty tolerance, které měla tryzna v Terezíně připomenout.

„Totalita zahalená do zvrácené „monokulturní“ nacionalistické ideologie mě připravila o tátu a většinu blízkých. Za svůj život jsem byl aktivní v ekologickém hnutí, za což jsem byl sledován státní bezpečností, stavím se na stranu svých přátel z LGBT komunity. A hluboce mne zasahuje, že si toto dovolí říct předseda Senátu právě na tryzně v Terezíně, čímž zlehčuje to, čím si všechny oběti nacistického i komunistického teroru prošly”, k Vašemu projevu dodává sociolog a zakladatel hnutí Veřejnost proti násilí Fedor Gál, který se v Terezíně narodil.

V době, kdy celá Evropa bojuje za podporu a růst občanské společnosti je Váš výrok jako jednoho z našich nejvyšších představitelů poněkud bizarní, podobná slova si jednoduše nemůžete dovolit. Taková slova z úst předsedy Senátu je třeba nebrat na lehkou váhu, v tichosti totiž mohou legitimizovat odpor k občanské společnosti. A jak víme od našich sousedů z Maďarska či Polska, slovní odpor může být jen začátek.

Žádáme Vás jako předsedu Senátu ČR, abyste se za svůj výrok veřejně omluvil.

S úctou

Eliška Kodyšová, předsedkyně České ženské lobby
Mark Martin, ředitel Amnesty International

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…