Nově založená iniciativa Mít svůj domov vyzývá vládu, aby přijala zákon o sociálním bydlení

05.01.2017 18:36

V Česku vznikla nová iniciativa Mít svůj domov, která prosazuje přijetí zákona o sociálním bydlení. Zástupci iniciativy dnes na happeningu před Úřadem vlády v Praze vyzvali vládu, aby splnila své předvolební sliby a přijala zákon o sociálním bydlení, a to do konce ledna. Iniciativu v současnosti tvoří 80 neziskových organizací a více než tisíc signatářů petice za přijetí zákona. Iniciativu podpořila více než desítka známých osobností, mezi nimi Janek Ledecký, Jiří Lábus, Petr Pithart a další.

Nově založená iniciativa Mít svůj domov vyzývá vládu, aby přijala zákon o sociálním bydlení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Komunita před domem v Horní Suché

Herci převlečení za obchodníky s chudobou ironicky oslavovali, že tato vláda navzdory předvolebním slibům pravděpodobně zákon o sociálním bydlení nepřijme. Poděkovali proto vládě za dalších deset let nerušeného obchodování s chudobou.

Dle Ministerstva práce a sociálních věcí ČR se na ubytovnách, v azylových domech a na ulici k minulému roku nacházelo 187 000 lidí. Což znamená trojnásobný nárůst během posledních pěti let. Podle iniciativy lze danou situaci vyřešit pouze schválením kvalitního zákona. Kvalitu zákona iniciativa posuzuje podle 15 zásad uvedených na stránkách www.mitsvujdomov.cz.

K tomu, že se přijme zákon o sociálním bydlení, se zavázaly všechny současné vládní strany, ANO, ČSSD i KDU-ČSL. „A ne jednou. Poprvé v roce 2013 v předvolebních slibech i v koaliční smlouvě, o rok později v programovém prohlášení vlády a nakonec v roce 2015 v Koncepci sociálního bydlení. Vlivem pochybných sporů a neustálého oddalování to však vypadá, že se této vládě zákon přijmout nepodaří, navzdory tomu, že zákon má podporu u většiny občanů ČR,“ říká jeden z organizátorů iniciativy Štěpán Ripka. Vládě zbývá do konce ledna dvacet šest dní na přijetí zákona. „V opačném případě zákon s největší pravděpodobností nestihne do konce volebního období projít legislativním procesem a bytová nouze nejzranitelnějších skupin, mezi které patří například senioři, matky samoživitelky či děti opouštějící ústavní péči, zůstane další léta neřešena“, obává se Ripka.

Spolu s výzvou dnes iniciativa spustila webový portál www.mitsvujdomov.cz. Uvádí na něm argumenty pro přijetí zákona, osobní příběhy lidí v bytové nouzi, vyhodnocení kvality aktuálního znění zákona a výzvu k podpoře iniciativy. K výzvě přijetí zákona do konce ledna se formou videa vyslovili například Jan Sokol, Helena Třeštíková, Janek Ledecký, Jiří Lábus, Ladislav Heryán, Magda Vášáryová, Milena Černá, Michal Horáček, Božena Jirků či Petr Pithart, ad. Kampaň již v prosinci předznamenala série fotopříběhů s lidmi v bytové nouzi na stránkách Humans of Prague.

Mít svůj domov

Iniciativa Mít svůj domov zaštiťuje vice než 80 organizací a institucí, odborníky a více než tisícovku občanů, kteří doposud podepsali petici za přijetí zákona o sociálním bydlení. Prosazuje přijetí systémového řešení pro vice než 187 000 lidí bez skutečného domova, kteří žijí na ubytovně, v azylovém domě nebo na ulici. Jsme přesvědčeni, že tuto situaci lze vyřešit pouze prostřednictvím státem podporovaného sociálního bydlení, tedy dobrým zákonem o sociálním bydlení. Jeho kvalitu posuzujeme dle 15 zásad dobrého zákona, které formulovala Platforma pro sociální bydlení, a které uvádíme na svých stránkách www.mitsvujdomov.cz/dobry-zakon

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.