Ochránci Kyselky Klausovi: Skandálně se stavíte za ničitele památek

19.09.2011 10:40

Otevřený dopis Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR k návštěvě prezidenta Klause v lázních Kyselka

Ochránci Kyselky Klausovi: Skandálně se stavíte za ničitele památek
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

Pane prezidente,

v úvodu tohoto otevřeného dopisu bych Vám rád sdělil, že Vám jej nepíši jako soukromá
osoba, ale jako člen prezidia Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky v jejímž čele mám tu čest stát.

Setkali jsme se spolu při Vaší návštěvě obce Kyselka. I přesto, že jste do Kyselky zavítal ve
všední den, krátce po 11. hodině, přišla více jak stovka signatářů petice za záchranu lázní Kyselka, kterou naše Asociace spustila v únoru letošního roku. Demonstraci za záchranu lázní Kyselka jsme prvně pojali jako přivítání prezidentského páru (myslím, že jste si mohl zřetelně všimnout, že se demonstranti chovali zcela tiše, aby Vaší návštěvu nenarušili) a v druhém sledu jako demonstraci proti chování společnosti Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV), které v areálu bývalých lázní vlastní sedm památkově chráněných objektů, o které se nestará, navíc před rokem v tomto areálu skoupila téměř všechny pozemky včetně přístupových cest k památkovým objektům. Většinovým vlastníkem památek v areálu lázní je spol. C.T.S.-Duo, která je s KMV personálně propojena. Tuto transakci velmi trefně popsal článek s názvem: „Lázně Kyselka, vlastnictví a uspokojování potřeb", který 11. září uveřejnil Liberální institut - a to tak, že „to by za normálních okolností udělal jen šílenec." V Kyselce ale nejsou normální okolnosti. Pokud byste se více o případ Kyselka zajímal, lehce byste zjistil proč.

Pane prezidente, na setkání s představiteli obce, kraje a KMV jste si vyžádal moji přítomnost.

Pozdravil jste mně slovy: „Tak to jste vy, který může za to, že je toto údolí v takovém stavu?"
Naši iniciativu jste nazval „zlou manipulací", přičemž jste nás přirovnal k památkovým fundamentalistům. Podle serveru volny.cz jste zašel ještě dál, když jste prohlásil, že aktivisté snažící se o záchranu Kyselky představují pro bývalé lázně větší nebezpečí, než majitelé jejich nemovitostí!

Protože nejde o mne, ale o záchranu kulturního dědictví této země, nebudu zde uvádět Vaše další výroky ad hominem.

Pane prezidente, zřejmě jste si neuvědomil, že svými slovy dehonestujete nejen práci
Ministerstva kultury, které ústy náměstkyně ministra Anny Matouškové letos v dubnu zamítlo snahu KMV a C.T.S.-Duo sejmout z objektů památkovou ochranu (na základě provedené studie České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, kterou si objednala Památková inspekce MKČR a která prokázala, že žádný z objektů není staticky narušen), ale co víc - naprosto jste ponížil a urazil téměř 15 000 občanů (mezi nimi i hejtmana Karlovarského kraje, jehož jste byl hostem a 6 000 dalších signatářů petice z tohoto kraje), kteří se odmítají smířit s tím, že podnik se stamilionovými ročními zisky, které získává prodejem strategického surovinového bohatství této země, nechává památkově chráněné objekty ve svém vlastnictví již dvě desítky let chátrat, porušuje tak památkový zákon této republiky, jejíž jste hlavou. Máte jistě dost velký aparát spolupracovníků, dobře placených z našich daní, aby Vám zjistil, v jakých paragrafech vlastník zmíněný zákon porušil a i nadále porušuje.

Bylo velmi nemoudré a zpozdilé vyslovovat takové soudy ve chvíli, kdy jste byl v Kyselce
poprvé v životě, jak jste řekl, a evidentně neobeznámen se skutečným stavem věci.

Rozhodně to není Asociace, která v Kyselce provádí jakousi manipulaci, či škodí, pokud za manipulaci nepovažujete fakta, která na našem webu uvádíme. Je nám velmi líto, ale manipulaci jste podlehl evidentně Vy a to z neznalosti situace v Kyselce. Pan Alessandro Pasquale při Vaší návštěvě Kyselky poněkud vypadl z role, kterou léta jeho rodina hraje, a to z role těch, kteří nemají s lázněmi v Kyselce nic společného, protože jim nepatří. Špinavou práci, jejímž cílem je devastace areálu s cílem jej téměř kompletně zdemolovat, za KMV dělá firma C.T.S.-Duo. Pan Pasquale šel dokonce tak daleko, že Vám prezentoval studii, o které dobře ví, že ji nemůže prosadit - viz citované rozhodnutí MK ČR, které nedovoluje sejmutí památkové ochrany. Navíc je s vlastníky vedeno řízení, které určilo termíny a postup prací U VŠECH památkově chráněných budov v Kyselce, které je
vlastník povinen naplnit. Vlastník tak opět nečiní a místo toho klame jak Vás, tak veřejnost.

Vedle Asociace zřejmě i MK ČR, spolu s NPÚ (ten letos v březnu požádal UNESCO o zapsání Lázní Kyselka do seznamu nejohroženějších památek světa) představují, dle Vašeho názoru, pro bývalé lázně větší nebezpečí, než majitelé jejich nemovitostí! Že by v těchto úřadech patrně též seděli památkoví fundamentalisté?

Pane prezidente, místo abyste chránil kulturní dědictví této země, skandálně se stavíte za
ničitele tohoto dědictví, kteří se najednou, při příliš velkém mediálním tlaku, staví do role zachránce Kyselky. Zajímalo by mne například, o které odborníky opíráte svůj názor, že v Kyselce již lázně být nemohou? Léčivý pramen, i když zaneřáděný vlastníky, zde stále teče. Léčil staletí, proč by nemohl léčit i nadále? Jistě, pokud bude jezdit 160 kamionů přes lázeňské území denně, tak tu lázně opravdu být nemohou. Za takového stavu by nemohly být ani v Karlových Varech!

Dle Českého rozhlasu Plzeň to celé tak trochu připomíná chucpe, známé z židovského společenského prostředí. To když se vrah svých rodičů dožaduje před soudem shovívavosti s poukazem na to, že je vlastně sirotek. Podobně je tomu v Kyselce, konstatuje tato stanice.
Pane prezidente, Asociace od Vás očekávala státnickou moudrost. Čeho se nám dostalo,
a tím celé kulturní veřejnosti, si jistě každý dosadí sám.

Pane prezidente, Asociaci, a tím i všechny její spolupracovníky, jste obvinil z manipulace,
označil nás za nebezpečí pro bývalé lázně, dokonce větší, než jsou vlastníci a signatáře petice jste označil za zmanipulované. Tyto výroky mě osobně připomínají dehonestaci komunistických pohlavárů, kterou s oblibou používali proti všem, kteří se občansky projevovali.

Pane prezidente, spolu s Asociací a signatáři petice chci věřit, že Vaše uvedené výroky
vznikly z Vaší neinformovanosti a ne z jiného důvodu, jak Vám třeba podsouvá pan Vlastimil Balín ve svém článku v Parlamentních listech. Jménem Asociace Vás tedy žádám, pane prezidente, o Vaší veřejnou omluvu za výroky, které jste pronesl směrem k Asociaci.
Přeji hezký den.

V Praze: 19. 9. 2011

Za ASORKD:
Pavel P. Ries
prezident Asociace

Více:
Klausovy horké chvíle v Kyselce. Padla i urážka a potom facka

reklama

autor: .

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.