Olga Kondrashina: Roušky vyrábí a rozdává každý, kdo může

07.04.2020 22:17

Celé Česko žije aktivní pomocí při zvládání pandemie koronaviru. Stejně tak jako jiné národnostní menšiny, přiložili ruce k dílu i ruskojazyční obyvatelé Česka a aktivně se do této pomoci zapojili.

Olga Kondrashina: Roušky vyrábí a rozdává každý, kdo může
Foto: Archiv Střední školy gastronomie a služeb v Liberci
Popisek: Šití roušek, ilustrační foto

Rusky mluvící ženy šijí masky, které jsou rozdávány na stránce damerousky.cz. Od začátku karantény tak ušily tisíce roušek pro dospělé i děti. Roušky ušily například pro dům pro seniory v Praze 9, Thomayerovu nemocnici v Krči a další zdravotnické instituce. „Dostaly jsme od ruských spoluobčanů spoustu látky, ze které roušky šijeme. Rozdáváme je samozřejmě zdarma,” uvádí Anastasija Iljkova, jedna z žen, které se na pomoci podílejí.

Anastasija společně s další obyvatelkou Prahy Darijí Rojter založily na sociální síti Facebook skupinu “Karanténa”, která má v současnosti zhruba 700 členů. Ti nabízejí pomoc při přepravě potravin nebo s venčením psů. Také vybírají potraviny pro ty, kteří se ocitli nouzi. “Jen za týden od 24. března jsme v Praze rozdali zhruba 70 nákupních košíků. „Část těchto produktů dodáváme starším lidem a ženám s dětmi, další část pak dáváme lidem, kteří přišli o práci“, uvádí Darija Rojter. Jedním z nejaktivnějších členů skupiny je Vladimír Vančickij, který nejenom pomáhá při rozvozu potravin a ostatních věcí, ale také peče sušenky. Podle jeho vzoru pak začali koláče a sušenky pro ostatní péci také jiní účastníci skupiny.

Svou pravidelnou pomoc rozšířil i týdeník Pražský telegraf, který dlouhodobě pomáhá veteránům z druhé světové války nebo lidem, kteří byli v koncentračních táborech, partyzánům apod., kteří žijí v Česku. Dobrovolníci vaří obědy a poskytují veteránům roušky a aktuální noviny. K akci se připojily i obchod s ruskými produkty Skazka a restaurace Chutnoff. Pražský telegraf také organizoval online konzultaci s psychologem a právníkem, kteří odpovídají na otázky spojené s karanténou.

Stranou nezůstali ani ruskojazyční obyvatelé Ostravy. Předsedkyně společenské organizace Ostravský ruský dům Anna Stuchlikova uvedla, že pomocníci každodenně rozváží 20-25 nákupů starým lidem a lidem v nouzi, rozvážejí jim léky a zajišťují drobné pochůzky. Šest dívek již ušilo téměř 600 roušek, které zadarmo rozdávají a posílají poštou.

Ostravský ruský dům spolupracuje s pomocníky skupiny „Ostrava šije roušky“ jejichž dobrovolníkům předali různé ruské dobroty. Bývalá předsedkyně Ostravského ruského domu, 83letá Tamara Golynina, která dělá scrapbooking, vyrobila zhruba 200 obálek pro místní dům pro seniory, aby jim tak zvedla náladu v těchto těžkých časech.

Předsedkyně organizace Za evropskou multikulturní společnost Olga Kondrashina mluvila o situaci v Teplicích: “Ve městě se šije ve velkém, roušky vyrábí a rozdává každý, kdo může. Stejně jako v ostatních městech, tak i v Teplicích poskytují ruští spoluobčané potraviny pro starší obyvatele a lidi v nouzi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …