Ondřej Konrád: Jak může TOP 09 Prahou bodovat?

25.05.2013 11:34

Je to politikaření a snaha udělat osobnosti z dosavadních figurek, zní k dění na pražském magistrátu na adresu TOP 09 z úst předsedy ODS a šéfa vlády. Petr Nečas zároveň straší čertem na zdi: „topka“ se chystá ke koalici se sociálními demokraty nejen v Praze, ale na celostátní úrovni.

Ondřej Konrád: Jak může TOP 09 Prahou bodovat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Kolega z kabinetu ministrů a neformální lídr „topky“ Miroslav Kalousek má k ostřejším výrazům nedaleko a tak říká, že je Nečas chudinka. A ten oplácí - Kalousek má problémy s alkoholem. Oba dva výroky jsou samozřejmě nedůstojné, ale co naplat, bojuje se o sídelní město a hlavně už vlastně naplno začala kampaň pro všeobecné volby.  
 
Když do toho zazní od Karla Schwarzenberga, že se má řešení nechat na zastupitelstvu, tam sedí rozumní lidé, zabývají se pražskými problémy a vědí, o co jim jde, zní to hezky. Ale je absurdní se domnívat, že kupříkladu vedení TOP 09 o rošádě předem nevědělo a že se snad děla bez jejich – rozuměj hlavně Kalouskova - posvěcení. Bylo by také hodně zvláštní, aby se odehrál převrat v představenstvu hlavního města jen čistě v režii členů magistrátního klubu. Nic takového si také nikdo nemyslí.  
 
Sociální demokraté, kteří se po roce a půl opět ocitají ve hře o řízení metropole, jsou zatím opatrní, štěkání představitelů dvou pravicových stran se jich vlastně netýká a do sporu se nemíní nechat vztáhnout. A mohou vést řeči o tom, že je třeba jednat v zájmu občanů metropole. Ti ovšem měli celé dlouhé roky oprávněný pocit, jakoby se o ně zastupitelé většinou příliš nestarali, a to i tehdy, kdy v radě seděli členové ČSSD. Kde jsou záruky, že se to nyní viditelněji změní? Na to mají Pražané málo informací a nikdo jim také neřekl, jaké jsou plány přinejmenším TOP 09, která by měla mít do dvou týdnů svého primátora.  
 
Slyšíme pouze, že svržený Bohuslav Svoboda zůstal ve snaze ozdravit město v půli cesty a na její dokončení už neměl v rámci klubu ODS dost síly. Ale budou ji mít členové nové rady a příští primátor? Dnešní odvolání Davida Vodrážky a Josefa Noska, dvou exponentů ODS z dozorčí rady dopravního podniku nemusí být ničím jiným, než pokračování v prosté výměně kádrů, jak se kdysi říkalo. TOP 09 na sebe bere odpovědnost také za tunel Blanka, nebo odkup podílu v městských službách. I to je v logice přebírání řízení města, pořád není jasné, že půjde o kvalitativní posun. Pokud se „topka“ dohodne se sociálními demokraty, což je pravděpodobné, ti budou chtít například mít v dozorčích orgánech samozřejmě své lidi. Dopředu v tom žádná záruka změny k lepšímu není.  
 

Ale nebuďme dopředu skeptičtí, jak se bude situace na radnici vyvíjet, uvidíme v příštích dnech. Miroslav Kalousek také jistě ví, že jen získat hlavní město žádné pozitivní body před volbami automaticky nemůže přinést. Zatímco my si zase zatím neumíme představit, jak dosáhne, aby skutečně TOP 09 zabodovala. Na to je totiž v zastupitelstvu příliš neprůhledných zájmových skupin. Jak se říká, napříč politickým spektrem.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …