Ondřej Konrád: Odboráři vs. Zdeněk Schwarz

29.01.2015 22:10

Stojí-li někdo v čele příspěvkové instituce mezi patnácti a dvaceti lety i přes čas od času vznikající spory s podřízenými, což je případ ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze, člověk může uvažovat o tom, zda jde o manažera cele na svém místě, anebo si postavení udržuje třeba díky nadstandardním vztahům se zřizovatelem, tedy magistrátem.

Ondřej Konrád: Odboráři vs. Zdeněk Schwarz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Tomu druhému by mohlo napovídat, že doktor Schwarz byl roku 2008 zvolen senátorem na kandidátce ODS, tedy v době, kdy pražské otěže pevně třímal Pavel Bém. 

Schwarzovo působení na politickém poli moc viditelné nebylo, vloni na podzim mandát neobhájil a je také otázkou, kolik mohl mít na práci v horní komoře parlamentu času a zda jej občanští demokraté nevyužili spíš coby obecně známou figuru. Nicméně jeho odborné kvality kritizovány nebývaly.

Jiné je to se vztahy uvnitř podniku, zaměstnanci si v běhu let na ředitele z různých důvodů stěžovali a někteří i odcházeli, například před lety ke středočeské záchranné službě. A část odborářů má výhrady k řediteli i dnes, respektive jde o delší konflikt, který se nyní dostává do obrátek: ve čtvrtek proběhne výstražná stávka spojená s požadavkem na Schwarzův odchod a s podáním trestního oznámení na něho.

Zvenčí je do problému obtížné nahlédnout: odboráři mají řediteli za zlé, že prý zveřejnil informaci o údajných ztrátách věcí osob, které se dostaly do styku se záchranáři. Schwarz ale oponuje, že o stížnostech a policejních šetřeních hovořil toliko na půdě záchranné služby a naopak sami odboráři choulostivou záležitost vynesli jako prví tím, že o ní zpravili redaktora serveru Týden.cz. To tedy pokud jde o ono trestní oznámení.

Nu a pak je tu celá škála výhrad vůči řediteli – jak se chová k některým zaměstnancům, že užívá dvojí metr při odměňování i trestání, nedostatečně komunikuje se zaměstnanci a tak dále. 

Zástupce odborů ve středečním vystoupení na stanici ČRo Radiožurnál o Schwarzových nedostatcích mluvil poměrně mlhavě, to ale zároveň neznamená, že na výhradách nic není.

Na straně druhé mohou mít ti zaměstnanci záchranné služby, jimž leží z nejrůznějších příčin ředitel delší čas v žaludku dojem, že v nové sestavě vedení města nemá už Zdeněk Schwarz takovou oporu jako dříve (v neúspěšné kandidatuře jej podporovala i TOP 09, která se už nepodílí na řízení metropole), a že tedy nastala vhodná chvíle ke vzpouře.

Za níž si ovšem možná ředitel do jisté míry může sám, když neměl dost trpělivosti k otevřenějšímu jednání. Radě města nezbude než se do konfliktu vložit, výsledek je nejasný. Může ale v něm hrát roli ono předlouhé období Schwarzova ředitelování. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.