Ondřej Kosina: Italské Hnutí 5 hvězd vítězem referenda i příštích voleb?

08.12.2016 21:10

Dvě ostře sledovaná hlasování – rakouské prezidentské volby a italské referendum o změně ústavy – jsou za námi. V Rakousku de facto zvítězili stoupenci současné podoby EU a eurooptimisté, jejichž postoje zosobňuje zelený politik Alexander van der Bellen, v Itálii naopak slaví odpůrci elit, eurofilních politiků z tradičních stran (jmenovitě premiéra Renziho) a euroskeptici, které personifikuje předseda Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo. Změna ústavy tak při hlasování nehrála až takovou roli, spíše šlo o vystavení účtu nepopulárnímu předsedovi vlády. Vzhledem k minimálním pravomocem, kterými disponuje rakouský prezident, je pro budoucí vývoj EU daleko důležitější italský plebiscit.

Ondřej Kosina: Italské Hnutí 5 hvězd vítězem referenda i příštích voleb?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Movimento

Občané se v referendu měli vyjádřit k plánovanému zjednodušení politického systému, které by umožnilo rychleji schvalovat zákony a sestavovat stabilnější vlády. Od konce druhé světové války totiž italský kabinet vydržel v úřadu průměrně rok a čtvrt. Sociálně demokratický premiér Matteo Renzi chtěl omezit pravomoci regionálních administrativ a Senátu, jenž má v systému stejnou sílu jako Poslanecká sněmovna, což vede často k patové situaci, neboť senátoři mohou blokovat zákony i svrhnout vládu. Posílení stability politického systému však Renziho odpůrci interpretovali jako pokus o koncentraci moci v jeho rukou a celé hlasování se tak nakonec změnilo v plebiscit o osobě samotného premiéra. Tomu lidé vyčítají nejen napojení na velkopodnikatelské kruhy a lobbisty, ale i slabý hospodářský růst a vysokou nezaměstnanost (11,4 % podle údajů z jara letošního roku). K tomu je třeba přičíst současnou atmosféru v Evropě i v Americe, kde jsou tradiční politici establishmentu vnímáni poměrně negativně.

Odmítnutí Renziho reforem, který s hlasováním spojil svou premiérskou funkci, je tak vítězstvím antisystémových stran v čele s euroskeptickým Hnutím pěti hvězd, jež aspiruje na prvenství v příštích parlamentních volbách a premiérský post s programem odchodu z eurozóny a návratu k liře. Předčasné volby však zatím nejsou na pořadu dne, protože prezident může sestavením kabinetu pověřit buď opět Renziho nebo jiného politika Demokratické strany, který zemi dovede k řádným volbám v roce 2018.

Podle průzkumů preferencí z 2. – 3. prosince jsou šance dvou největších stran v zemi velmi vyrovnané. Levostředová proevropská Demokratická strana (PD) by získala 30,9 % hlasů, zatímco antisystémové a antiglobalistické Hnutí pěti hvězd (M5S) prosazující přímou demokracii má podporu 30 % respondentů, což je v rozmezí statistické chyby. Na třetím místě by skončila euroskeptická, antiimigrantská a separatistická Liga severu (LN) s 12,9 % hlasů. Berlusconiho liberálně konzervativní Forza Italia (Itálie vpřed), kdysi nejsilnější strana v zemi, disponuje pouze 11,4 % hlasů. Ostatní tři menší formace zaostávají s velkým odstupem – nacionalistické uskupení Bratři Itálie (FdI) oslovilo 4,4 % respondentů, křesťansko-demokratická Lidová oblast (AP) 3,7 % a sociálně ekologická Italská levice (SI) má 3,5 % podporovatelů.

Italské referendum je mnohými komentátory interpretováno jako „ne“ Renzimu, nikoliv „ne“ Evropě. Nicméně jeho výsledky silně povzbudily euroskeptická uskupení napříč Evropou. Vysoká zadluženost a nezdravý bankovní sektor mohou vést k hluboké finanční krizi Itálie, jejíž řešení už by pro EU nebylo zdaleka tak snadné jako v případě Řecka. Případný odchod Itálie z eurozóny by tak ohrozil samotnou existenci měnové unie. Nezapomínejme, že dosud byla Itálie v nejužším integračním jádru a patří k šestce zakládajících států Evropských společenství.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…