Ondřej Kosina: Sestaví vládu v Rumunsku vítěz voleb?

16.12.2016 12:33

Předčasné volby do obou komor rumunského parlamentu, které se konaly 11. prosince, potvrdily, že ne všechny sociálně demokratické strany v Evropě stagnují. Rumunská sociální demokracie patří mezi ty nejpopulárnější. Masivní důvěru voličů získala i díky slibu zvýšení ostudně nízkých mezd a důchodů. Nicméně je otázkou, jestli lídr vítězné strany stane i v čele nové vlády.

Ondřej Kosina: Sestaví vládu v Rumunsku vítěz voleb?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Mapa, vlajka Rumunska.

V souladu s předvolebními průzkumy drtivě zvítězila Sociálně demokratická strana (PSD) se ziskem 44,1 %hlasů. V posledních volbách v roce 2012, kdy sociální demokraté kandidovali v rámci širší koalice Liberálně sociální unie (USL), získali dokonce 58,6 % hlasů. PSD tak neztratila důvěru voličů po pádu kabinetu Victora Ponty obviněného z korupce. Hlavní opoziční uskupení Národně liberální strana (PNL), jejímž expředsedou je současný prezident Klaus Iohannis, výrazně zaostala za vítěznou sociální demokracií se ziskem pouhých 19,5 % hlasů. Národní liberálové tak sice zaujali místo nejsilnější pravicové strany, ale jako opozice mají poměrně slabý mandát. Sociální demokraté totiž se svým předpokládaným koaličním partnerem Aliancí liberálů a demokratů (ALDE), kteří získali 5,5 %, disponují bezpečnou parlamentní majoritou.

Do Poslanecké sněmovny a Senátu pronikly ještě tři další formace. Na třetím místě skončil s 8,6 % letos vzniklý Svaz záchrany Rumunska (USR), uskupení nového typu bez konkrétní ideologie vzešlé z komunální politiky. Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR) získal 6 % hlasů. Před volbami přijel do Sedmihradska maďarský premiér Viktor Orbán, který UDMR veřejně podpořil. Nejmenší parlamentní stranou bude proevropská konzervativní Strana lidového hnutí (PMP) bývalého prezidenta Traiana Basesca s 5,2 %. Rumunský systém politických stran je poměrně nestabilní, neboť koalice kandidující v minulých volbách se rychle rozpadly a nyní do parlamentu pronikly tři nové strany (USR, ALDE a PMP), zatímco „superstar“ minulých voleb, levicově nacionalistická Lidová strana – Dan Diaconescu (PP-DD) se stala stranou na jedno použití.

Pravicový prezident Klaus Iohannis oznámil, že odmítne designovat lídra PSD Liviu Dragneu premiérem, protože ten byl letos v dubnu podmínečně odsouzen k dvouletému vězení kvůli podvodům a podplácení s cílem ovlivnit v roce 2012 referendum o sesazení tehdejšího prezidenta Traiana Basesca. Dragnea ani Iohannis nehodlají ustoupit ze svých pozic, a tak bude zajímavé politický vývoj v Bukurešti sledovat. Přestože PSD je jasným vítězem voleb, nová vláda je prozatím v nedohlednu. Vzhledem k tomu, že bez PSD nemůže vzniknout parlamentní většina, neustoupí-li hlava státu, budou muset sociální demokraté na post předsedy vlády vybrat jiného adepta z vlastních řad.

Ondřej Kosina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause