Ondřej Mrázek: Rusům vstup zakázán

17.04.2014 21:30

Ne, to není – jak by se dalo čekat – nápis na hranicích Ukrajiny s Ruskem. Jde o obsah vývěsky, kterou si dal na dveře svého ostravského hotelu s nóbl názvem Brioni Boutique jeho majitel Tomáš Krčmár.

Ondřej Mrázek: Rusům vstup zakázán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Jako odůvodnění, proč nenechá od příštího týdne přespat nikoho, kdo se prokáže ruským pasem, uvádí Putinovu anexi Krymu.Pan Krčmár má k bojkotu ruských občanů osobní důvod: jeho babička je Ukrajinka. Sice ne z Krymu, ale nevadí. Odvážný hoteliér v rozhovoru pro americké rádio Svobodná Evropa uvedl, že se rozhodl k nezvyklému protestu, protože čeští a evropští politici jsou v reakcích na ruský příliš slabí a vyměklí. A tak bojuje proti Rusku sám, i když si údajně dobře uvědomuje, že tím nic nezmění.

Chápu, že Tomáš Krčmár má z Ruska strach, a proto trpí utkvělou představou, že – jak sám prohlásil - je třeba Rusy izolovat.
 Jako každý druhý Čech, Moravan, nebo Slezan krmený žvásty z českých médií věří, že když se jednou ruská armáda dá do pohybu směrem na západ, nemusí se zastavit na Ukrajině. Co na tom, že z logického hlediska je to naprostý nesmysl, strach z Rusů je přece letos v módě, ne? O kolik příjemnější je hledat viníka a možného nepřítele někde hodně daleko, než ve vlastních řadách a reálných situacích tady a teď!

Ale možná, že se Tomáš Krčmár ve skutečnosti nebojí Rusů až zas tak moc. Třeba si jen usmyslel, že když teď nenávist proti Rusům tak letí, mohl by ji chytře a šikovně využít v byznysu a svůj hotel - o kterém, jak uvádí v redakčním komentáři Svobodná Evropa, se jinak moc neví – tak trochu zviditelnit. To by v tom byl čert, aby se toho nechytila média a reklama jako řemen bude na světě. A zadarmo! Takže pokud Rusy nenávidíte stejně jako pan Krčmár, nezapomeňte zajet na víkend do Ostravy do jeho hotelu. Určitě si budete mít o čem povídat.

V reakcích na furiantský kousek ostravského majitele hotelu, který dal veřejně Putinovi na dálku ťafku, jsem si všiml reakcí postižených, tedy Rusů. Nejsou agresivní, spíš posmutnělé. Putina většina z nich dvakrát v lásce nemá a žádnou válku nechtějí, jen jim je líto, že stále více Čechů nedokáže vidět rozdíl mezi obyčejnými občany a Putinovou vládou. Že je házíme do jednoho pytle a nadáváme jim do okupantů jen proto, že se narodili jinde než my, že se narodili v Rusku.

Ještě před hoteliérem Krčmárem zveřejnila rozhodnutí uzavřít brány pro ruské studenty Technická univerzita v Liberci. Přestože studenti za Putina už vůbec nemůžou - stejně jako my nemůžeme za arogantní, nabubřelé a zkorumpované politiky, kteří vládnou nám.
 Snaha někoho izolovat jen kvůli jiné národnosti je cesta do pekel. A tam se může lehce stát, že bude chtít někdo jen kvůli našemu původu izolovat pro změnu nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty