Otevřený dopis generálnímu řediteli Českého rozhlasu za otevřenou Vltavu

25.12.2018 10:42

Volba šéfredaktora Petra Fischera byla správná a odstartovala významnou proměnu Vltavy v jednu z nejprestižnějších kulturních a uměleckých platforem v naší zemi.

Otevřený dopis generálnímu řediteli Českého rozhlasu za otevřenou Vltavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Vážený pane generální řediteli,

oslovujeme Vás dnes jako ti, kteří před časem s napětím sledovali výběr nového šéfredaktora stanice Vltava a debatu o směřování této stanice, jež celou proceduru provázela. Po roce práce nového vedení Vltavy s neskrývanou radostí konstatujeme, že volba šéfredaktora Petra Fischera byla správná a odstartovala významnou proměnu Vltavy v jednu z nejprestižnějších kulturních a uměleckých platforem v naší zemi. Vltava se před očima mění v citlivý kompas současného kulturního dění, a přitom se nevzdává svých tradic a zkušeností.

Současné vedení stanice zjevně formuluje vysílání Vltavy jako otevřenou mezinárodní, mezioborovou, mezigenerační atd. debatu, která není nikomu uzavřena, která se soustřeďuje na nápadité otevírání prostoru všeho druhu. Neignoruje žádný typ náročného posluchače, pečlivě se snaží oslovit všechny – propojit je, posunout. Dává všem uměleckým oborům rovnocenné šance. A zakládá si také na hledačství, na myšlenkách, které dosud nikomu nešly hlavou – ovšem nikoli za každou cenu: současné vedení Vltavy ví, že dobrá laboratoř nikdy není pouhým řetězcem nápadů!

Šéfredaktoru Petru Fischerovi a jeho týmu se tím podařilo přitáhnout mladší posluchačskou generaci, která v předchozím období dávala přednost alternativnějším stanicím nebo vůbec jiným médiím – to je, domníváme se, naprosto zásadní posun. A oceňujeme, že se tak nestalo např. tematickým podbízením – důvody toho, že mladí posluchači považují Vltavu za „cool stanici“ mnohem víc než dřív, jsou: otevřenost, kritičnost, názorová pluralita, přirozenost, chuť objevovat. Stanice k sobě přitáhla mnohem těsněji také samotné umělce a jejich publikum, posluchače, čtenáře, návštěvníky.

Nové vysílací schéma tak zastavilo za pouhý rok dlouholetý trend úbytku vltavských posluchačů a jejich, obrazně i fakticky řečeno, stárnutí.

Rádi bychom také zdůraznili, že Vltava se v posledních měsících stala nepostradatelným partnerem mnoha kulturním institucím, partnerem, kterému se daří současným jazykem komunikovat i složité kulturně-společenské otázky. Stanice tak lépe naplňuje poslání veřejnoprávního média a upevňuje jeho kredit.

Vážený pane generální řediteli,

věříme, že moderní, otevřená stanice, kterou začal se svým týmem budovat šéfredaktor Petr Fischer, bude moci na základě Vaší trvající důvěry pokračovat ve své práci.

Dopis můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …