Pasa = D47

06.02.2014 13:16

V letech 2012 a 2013 byla provedena rekonstrukce silnice II/303 mezi Broumovem a Policí nad Metují v úseku Pasa.

Pasa = D47
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Silnice z Vraného do Prahy je opět průjezdná

Již cena, za kterou byla stavba dodavatelskou firmou získána v soutěži byla hluboce pod stavebními náklady – odhad ztráty na této stavbě se odhadoval v rozmezí 10 až 20 milionů korun.

Do tělesa vozovky byl používán materiál z různých lokalit pochybného původu. Nejvíce zarážející je to, že stavbu nikdo nehlídal, a když už tam byl přítomen zástupce investora tak to byla osoba zcela nekompetentní bez jakýchkoli znalostí, vědomostí, bez příslušného vzdělání  v daném oboru.
Špatně zvolený materiál do násypového tělesa v kombinaci se spodní vodou může z této stavby učinit časovanou bombu. Dále bylo zjištěno, že tento nevhodný materiál byl rovněž použit do konstrukčních vrstev vozovky.

Rovněž návoz  materiálu na tuto stavbu z Polska rozčílil místní obyvatele obce Otovice, protože se zde mnohonásobně navýšila doprava těžkými nákladními vozy a poničila se vozovka, po které se materiál na stavbu dopravoval. Jak je možné , že investor dovolil na takto preferovanou stavbu použít neprověřený materiál

Navíc je těmito skutečnostmi rovněž ohrožena dotace, protože jak již bylo několikrát zmíněno na nekvalitní stavby se dotace dávat nebudou.
V roce 2014 se má provádět stavba Pěkov – Lachov, která je od stavby Pasa vzdálena cca 5 km a kde bude velký přebytek zeminy, kterou bude třeba někde uložit. Kdyby investor přemýšlel, pořadí provádění těchto dvou staveb otočil tak by se mohl výkopek ze stavby Pěkov – Lachov, po zlepšení, použít na stavbu Pasa a tím by se ušetřilo jak životní prostředí tak i finanční prostředky kraje.

Závěrem se dá konstatovat velmi špatná práce investora, nekvalitně postavená stavba, škody vzniklé nadměrnou a přetíženou dopravou jak na majetku obyvatel tak na silniční síti ( tyto škody mohou mnohonásobně převýšit hodnotu stavby ).

Stavbu prováděl: M-silnice a.s.
Investor: Královéhradecký kraj
Dozoroval: SÚS Královéhradeckého krajea.s., Ing. Jiří Brandejs, od 1. 11. 2013 ředitel, dříve náměstek
Stavbyvedoucí: Jiří Kříž, od ledna náměstek na SÚS Královéhradeckého kraje
Vysoutěženo: 87 mil. (vypsáno na 136 mil s DPH)

Milan Fiala, Broumov
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…