Paulczynski: Prezident promluvil. Potrefené husy zakejhaly...

02.01.2012 15:43

...aneb kdo se cítí, ten se vtípí. Jako starý "klausofil" (kluci z mediální stáje HN říkají klausoláska) jsem se zájmem vyslechl prezidentův Novoroční projev. Popravdě řečeno mne zaujalo především blíže nespecifikované společenství nátlakových skupin. Kohopak ten starý lišák nejmenoval, aby si počkal jak sami vyskočí coby čertíci ze škatulky.

Paulczynski: Prezident promluvil. Potrefené husy zakejhaly...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

A tak jsem si počkal na ohlasy jak standardních plivačů, tak seriozních komentátorů. A teď si vyberte:

*LN -  je dobře, že se prezident pokusil o uměřený optimismus
*MFD  hezky zabalená sbírka všeobecně známých faktů a prastarých klišé
*HN  prezident svůj novoroční projev pojednal jako křížovku s tajenkou

A to nemluvím o jednotlivcích. Tyto potrefené husy jak lze na webu najít už kejhají. Odbory, tisková mluvčí ProAltu, politická mrtvola Paroubek (Prezident Klaus by si své "moudrosti" příště mohl odpustit) a hlavně jistý Bohouš (neplést s pověstným bernardýnem). Tento Bohouš pravil: "nelze paušálně odsoudit jako sobecké ´nátlakové skupiny´ ty, kdo protestují proti chybám vládní politiky". Pro mne nemá význam se těmito vystoupeními ani na chvíli blíže zabývat. Raději se podívám na samotný prezidentův projev.

Jen tak na úvod. Všichni kritici ostentativně přehlédli další hold který prezident složil Václavu Havlovi, ať už byla jeho motivace jakákoliv.

Čert vem všechny ty zapšklé kritiky. Myslím, že kdo chtěl, si v projevu našel co "básník chtěl říci".

Já si vybral toto:

* "Každého, kdo trochu vyčnívá z řady, radši přibrzdíme než podpoříme. Každého, kdo se odváží foukat proti větru, odsuneme stranou. Závidíme a nepřejeme si" .

* "Téměř nepřetržitě se odehrávaly ostré politické a mediální souboje, které klidu nepřidávaly. Vedle politických stran se jich zúčastňovaly i různé nátlakové skupiny, které stále nechtějí pochopit, že nelze získávat na úkor druhých a že ústupky v jejich prospěch nelze uskutečnit zcela jiné – v jejich očích spravedlivější – přerozdělení bohatství v zemi."

* "Daleko méně se ke slovu dostávali ti méně hlasití, na které sice dnešní ekonomická situace doléhá nejvíce, ale kteří své názory a požadavky nejsou schopni mediálně prezentovat."

* "Nežijeme v zemi, která je v bankrotu, či těsně před ním. Nežijeme v zemi, kde jsou demonstranty zapalovány tisíce aut a demolovány stovky výloh obchodů. Nežijeme v zemi, kde narůstají problémy s množstvím přistěhovalců, kteří svým stylem života narušují základní soudržnost země. Nekrachují u nás banky, stát je nemusí zachraňovat za peníze nás všech. Naše míra nezaměstnanosti je pod průměrem zemí Evropské unie. Naše zadlužení bylo v loňském roce šesté nejnižší v Evropě. I když nemalé sociální problémy u nás existují a já je nepodceňuji, jsou menší než ve většině sousedních zemí."

* "Horší je, že dále prohlubujeme nedobrou společenskou atmosféru. Vytváříme si vysoký stupeň vzájemné nedůvěry a z prestižně politických důvodů si navzájem blokujeme i ty věci, o kterých vědí všichni, že se udělat musí. Neumíme si nacházet politické lídry. Každého, kdo trochu vyčnívá z řady, radši přibrzdíme, než podpoříme. Každého, kdo se odváží foukat proti větru, odsuneme stranou. Závidíme si a nepřejeme si."

Nevím, co kdo očekává od 10 minutového projevu. Jak mnoho se dá v tomto časovém limitu říci. Kdo někdy psal nějaký projev, ví o čem mluvím. Myslím, že prezident republiky tuto disciplinu docela zvládl. To, že se některým nelíbí, není žádným měřítkem. To jsou totiž pořád jedni a ti samí, kteří by Václava Klause zkritisovali i kdyby na konci vyzval k pravdě a lásce. Ti ostatní, myslím, si z tohoto nekonfliktního projevu své poučení odnesli. Navzdory předpojatým komentátorům a podivným (jedněm a těm samým) veřejnoprávně protěžovaným politologům.

Psáno pro blog.iDnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…