Pavel Hasenkopf: Eva Michaláková mohla vidět jen mladšího syna. Nechápeme to

15.03.2015 14:49

Barnevern neumožnil Evě Michalákové setkání se starším synem Denisem. Norské úřady tak popřely všechna svá dřívější tvrzení. Tak komentují zástupci Petičního výboru na podporu rodiny i právní zástupci páteční schůzku, na niž pěstouni přivezli pouze mladšího ze synů. Zatímco na zdokumentované schůzce 20. ledna navrhli sociální pracovníci společnou schůzku matky s oběma dětmi, před týdnem se matka prostřednictvím svých norských advokátek dozvěděla, že schůzky proběhnou odděleně a děti se navzájem neuvidí. Nakonec pracovníci Barnevernu umožnili matce setkání pouze s mladším Davidem.

Pavel Hasenkopf: Eva Michaláková mohla vidět jen mladšího syna. Nechápeme to
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

„Z průběhu setkání s Davídkem máme radost, protože skončilo objetím a David si podle všeho pamatuje i na češtinu, která byla jeho rodným jazykem. Navíc dal jasně před pěstouny najevo, že mu s mámou bylo dobře," říká Dora Boková, právní zástupkyně matky.

Budu teď Evu muset naučit hrát šachy, protože David si je s ní chce zahrát. Nerozumíme ale důvodům, proč se Eva nesměla potkat s Denisem. Barnevern schůzku neumožnil a popřel tím všechna svá dřívější tvrzení,“ doplňuje Pavel Hasenkopf, další z právních zástupců, a shrnuje dřívější sdělení norské sociální služby:

„Na schůzce 20. ledna, kterou máme zdokumentovanou, si úředníci kladli společné setkání s oběma dětmi jako podmínku. Matka na ni pochopitelně ráda přistoupila. Před týdnem jsme se dozvěděli, že schůzka proběhne, ale odděleně. A v pátek přivezli pouze Davida. Naposledy se přitom maminka s dětmi směla potkat 27. března loňského roku. Nikdo z nás pochopitelně ani netuší, co starší z dětí říká nebo požaduje, nebo co mu říkají lidé kolem něj.“

Pavel Hasenkopf v této souvislosti upozorňuje, že Norsko stále neodpovědělo na zásadní otázku, proč děti vůbec zůstávají u pěstounů a co má Eva Michaláková udělat pro to, aby se mohly vrátit domů.

„Na schůzce 20. ledna jsme se pouze dozvěděli, že sociální pracovníci nejsou na tento dotaz připraveni,“ dodává Hasenkopf. Připomíná, že Eva Michaláková se od prvotních obvinění dávno očistila nebo dokonce ani nebyla vyšetřována a dnes pracuje ve školce a pečuje o pětiletou dceru svého přítele.

Nejnověji jsme znepokojeni čerstvou zprávou, že místní Barnevern v Nedre-Eiker nereaguje na žádost norské advokátky, aby mohla nahlížet do spisu, přestože je k tomu řádně zmocněna," dodává advokátka Hana Kuncová, která v uplynulých týdnech doplnila  stávající tým českých právníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…