Pavel M. Josífek: Historikům je jasné, co je symbolem Moravy!

11.07.2014 12:57

Historikům je jasné, co je symbolem Moravy! Veřejnosti, včetně politiků, však zatím ne. Proč? K tomu, abychom na Moravě znali svůj symbol stačí pouze vnímat co říká historie ústy a perem historiků. Ani to vlastně “nepotřebujeme”.

Pavel M. Josífek: Historikům je jasné, co je symbolem Moravy!
Foto: Za Moravu, o.s.
Popisek: Moravská vlajka

Stačí se prostě podívat na velký státní znak ČR či do dvou horních, nejdůležitějších, polí čtvrcených znaků krajů ležících na Moravě. Moravská stříbrno-červeně šachovaná orlice v modrém poli je již přes 750 let symbolem i naší státnosti. Jakákoliv snaha o změnu jejích tinktur by měla být odmítnuta, především jako pokus o narušování symboliky barev a státoprávní jednoty.

Historikové mají v otázce moravského symbolu zcela jasno. Není historika, heraldika či vexilologa, který by mohl tvrdit něco jiného, než jeho kolega. Historii totiž přepsat nelze. I když, najdou se tací, kdo by chtěli a kdo tvrdí, že historikové v názoru jednotní nejsou, jak nás stále informují média, aby snad “zmátli” veřejnost. Nebo se pokouší zmatek v hlavách lidí působit tím, že si na pomoc při propagaci falešného symbolu Moravy volají údajné experty, třeba právníky (jenže studium práv, jak známo, není apriori studiem historie).

Jednoduše řečeno, moravská stříbrno-červeně šachovaná orlice v modrém poli vznikla společně s českým lvem v polovině 13. století péčí Přemysla Otakara II. V téže době ji naši předkové malovali v bílo-červené podobě na modré plátno, kde bílá znázornila právě stříbrný kov figury orlice ve štítu. Zde již mluvíme o počátcích symbolu Moravy v podobě vlajky či praporu. Ať už ve formě heraldické nebo vexilologické to byl symbol panovníka, suverénního vládce Moravy, přeneseně i všech jejích obyvatel. Toto se pokoušely již v 15. ale především 19. a 20. století měnit určité “zájmové” skupiny. Podařilo se jim to oficiálně jen v době těžkých válečných let první světové války! Neopodstatněná změna moravského symbolu, nepochybně pod vlivem národnostních a politických střetů, netrvala dlouho. V podstatě se ani nekonala a neprosadila, neb i přes tuto císařem provedenou změnu byl stále užíván původní znak Moravy, shodný s tím prvotním i současným. A po vzniku samostatného Československa i nedávné České republiky byl znak zákonem kodifikován ve své původní podobě, jak jej nosili panovníci Čech a Moravy, a jak jej známe dodnes ve velkém státního znaku ČR.

Stále se však, dnes snad více než v minulých desetiletích, setkáme s jiným symbolem majícím znázorňovat Moravu, s onou zlato-červenou orlicí z “19. století”. Proč? Než jej však přijmeme “za svůj” a vyvěsíme, měli bychom se v první řadě sami sebe zeptat, zda není nějaký záměr v tom, že je jiný, než ten historický i současný. Jeho odlišnost nemusí být totiž zdaleka náhodná a důvodem jeho vzniku může být i snaha o něco, s čím bychom souhlasit nemohli.

Na radu všech odborníků z řad historiků, ne nějakých občanských hnutí a pod., proto již dávají nejen v Brně a jeho mnohých městských částech. Ale i na řadě jiných míst na Moravě. Je to totiž jistota, vyvěsit symbol “prověřený” staletími. Nevymýšlejme vymyšlené, držme se toho, co máme a buďme na to hrdí.

 Za Moravu, o.s., Zlín, 8. července 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…