Pavel Němec: Problémy hejtmanů ČSSD jsou důsledkem nedemokratických praktik politických stran

15.10.2015 11:25

Do hledáčku orgánů činných v trestním řízení se v tomto týdnu dostal další z hejtmanů ČSSD. Po zadržení exhejtmana Davida Ratha s miliony v krabici od vína, po problémech současného hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, spojovaného s kauzou ostravského lobbisty Dědice, je aktuální případ Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje, jen dalším v řadě. Zásahy policejních orgánů jsou však dnes více vidět - současně s hejtmanem ČSSD Rozbořilem je zadržen i exministr vnitra za ODS Ivan Langer, tedy osoba, která mediální svět zajímá jaksi sama od sebe. Proč však aktuální situace v Olomouci zasvěcené nepřekvapí? Protože se dala čekat.

Pavel Němec:  Problémy hejtmanů ČSSD jsou důsledkem nedemokratických praktik politických stran
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Když v roce 2012 vyzývala tehdejší nejpočetnější místní organizace ČSSD v okrese Šumperk, mající svoji působnost ve městě Mohelnice, předchůdce dnešního olomouckého hejtmana a dnes senátora za ČSSD Martina Tesaříka k tomu, aby nechal prověřit způsob přidělování dotací z evropských peněz z ROP Střední Morava, nechápal, co po něm spolustraníci z Mohelnice vlastně chtějí. Zejména do cestovního ruchu však v posledních letech v Olomouckém kraji nateklo stovky milionů korun evropských peněz, a to do mnohdy velmi zvláštních projektů. Pár příkladů - megalomanský projekt šestisedačkové lanovky v Koutech nad Desnou, nerealizovaný projekt Aquaparku v Jeseníku, štědré dotace v Loučné nad Desnou, to vše vedlo členy ČSSD v Mohelnici k pochybnostem o správnosti a zákonnosti postupu v přidělování zakázek a následné realizaci stavebních prací.

Reakce funkcionářů ČSSD na podezření vznesené mohelnickou buňkou však byla zcela jiná. Mohelnická organizace byla účelově zrušena a její členové z ČSSD vyloučeni. Za kritiku v rámci sestavení poslanecké kandidátky, kvůli níž se mohelničtí obrátili i k soudu, se dnes již vládní strana pomstila - zbylé členy z Mohelnice převedla do tří jiných organizací v okolí. Výsledkem bylo, že v třetím největším městě v okrese Šumperk ČSSD v posledních komunálních volbách nezískala ani jeden mandát.

Příčiny problémů hejtmanů za ČSSD jsou všude stejné. Možnost ovlivňovat veřejné zakázky přikrytá silou většinového hlasování, až již na krajských zastupitelstvech, nebo partajních konferencích. Kritici poměrů se umlčují vyloučením z partaje, ruší se "odbojné" místní organizace, lidem je naznačováno, že by ze strany měli odejít.
Pár odvážných se proti porušování demokratických principů obrací na soudy. A ejhle, soudy dávají těmto bývalým členům za pravdu. V pondělí 12. října dokonce hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák prohlásil u Obvodního soudu pro Prahu 1 v jedné z kauz vyloučeného člena ČSSD, že strana se z rozsudků soudu poučila a upravila i svoje stanovy. Jak se zdá, je to málo. Dokud totiž budou kandidátky politických stran tvořeny úzkým okruhem vyvolených, dokud nebudou do rozhodování na všech úrovních zapojeni všichni členové stran, budou případy zneužívání moci, případy klientelismu a tvorby všeovládajících regionálních struktur v krajích pokračovat. Řešení musí přijít ze strany vedení ČSSD - současná podoba tvorby krajských kandidátek oranžových si však na skutečný demokratický proces jenom hraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…