Pavel Peterka: Pomyslného vrcholu růstu cen se v létě zřejmě nedočkáme

14.07.2022 11:37 | Komentář

Spotřebitelské ceny v České republice v červnu meziročně vzrostly o 17,2 %. Zásadní vliv měl tradičně vývoj cen v oblasti nákladů na bydlení, kam spadají zdražující energie a v oddíle potravin.

Pavel Peterka: Pomyslného vrcholu růstu cen se v létě zřejmě nedočkáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka

Meziměsíční růst cen naopak zpomaluje, kdy ceny v červnu byly vyšší proti květnu o 1,6 %. Zpomalení meziměsíčního růstu cen může značit, že největší vlna zdražování je již za námi. Hodnota meziměsíčního růstu cen 1,6 % je stále citelná a vysoká. Pokračující zdražování jistě pocítí české domácnosti i firmy. Vrchol meziroční inflace může být stále ale ještě relativně daleko.

Další zvýšení meziročního růstu cen zřejmě nikoho nepřekvapilo, protože takový vývoj byl v zásadě očekáván. I přesto, že je hodnota červnové inflace vyšší, než očekávala poslední prognóza ČNB, jde její vývoj očekávaným směrem.

Zajímavé bude pozorovat další směřování cen v České republice, kdy zástupci ČNB a NERV ještě nedávno očekávali vrchol inflace v červenci, či v srpnu. Meziroční míra inflace v těchto měsících bude útočit na hranici 20 %. Otázkou je, zda se vrcholu inflace v letních měsících dočkáme, protože jsou stále patrnější sílící tlaky na růst cen potravin a ceny energií, které jsou hlavním tahounem současné inflace, výhledově výrazně klesat nebudou.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

V rámci statistického měření pomůže tzv. srovnávací základna, kdy se meziroční inflace měří ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Vysoké ceny z podzimu a zimy roku 2021 budou proto tlačit hodnoty výsledné inflace směrem dolu, což může vést k tomu, že hodnota meziroční inflace bude klesat. Spotřebitelé i přesto citelně ucítí zdražování. Nejvíce ohrožené jsou domácnosti, kterým končí fixace cen energií a fixace hypoték. Nově sjednané tarify na energie budou výrazně dražší než ty uzavřené v posledních letech. To stejné platí i v případě refinancování hypotečních úvěrů, kde splátky mohou skokově růst.

Proti globálnímu růstu cen by naopak mohla hovořit cena ropy. Ropa brent v posledních dnech klesla pod sto dolarů za barel z důvodu obav ze zpomalení světového hospodářství, a tím i ochlazení poptávky po ropě. Dalším strašidlem pro trhy je pak hrozba dalších vln pandemie, a především pak související a přísné uzavírky ekonomiky v Číně, která patří mezi největší odběratele ropy. Cena ropy by tak teoreticky mohla dále klesat, což by vedlo k ochlazení alespoň části současných inflačních tlaků. Vývoj ceny této komodity však nelze s jistotou předpovídat. Trh proto budeme dále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …