Petice: Pomozte zachránit Amazonský deštný prales

23.05.2021 14:37

Současný brazilský prezident Jair Bolsonaro již během své kampaně vyjadřoval nesouhlas s Pařížskou dohodou o klimatu a dával otevřeně najevo přednost kácení deštných pralesů před jejich ochranou.

Petice: Pomozte zachránit Amazonský deštný prales
Foto: Pixabay
Popisek: Amazonie, ilustrační foto

Ihned po nástupu do prezidentského úřadu v roce 2019 předal Amazonii do rukou Ministerstva zemědělství, umožnil těžebním firmám kácení amazonských pralesů a velkým korporacím vysazování plantáží palmy olejné, eukalyptů, sóji a dalších plodin na odlesněných územích.

Deštné pralesy zároveň místní obyvatelé vypalují, především kvůli zemědělství a chovu dobytka. Zemědělství na ploše vykáceného pralesa je ale velmi neefektivní a krátkozraké. Popel obohatí půdu, která je sice velmi úrodná, ale kvůli dešťům dochází k rychlé půdní erozi a živiny se tak rychle vyplavují, že již po 2–3 letech se nedá půda pro zemědělství prakticky použít. Zemědělci se tedy přesunou a vypálí další část pralesa. Navíc lidé často oheň nekontrolují, a tak vypálí mnohem větší oblast, než reálně potřebují. Území původního pralesa sice znovu zaroste, ale nikdy již s takovou druhovou rozmanitostí a navíc to trvá hodně dlouho. Ekonomickou alternativou pro místní obyvatele může být například udržitelná turistika; turisté přijedou navštívit původní prales a místní obyvatelé budou mít dodatečný důvod jej chránit.

Společně s oceány hrají stromy a další rostliny nejzásadnější roli při zpomalování změny klimatu. Stromy jsou úžasná stvoření, která ovládla svět rostlin. Jsou to mistři přežití. Mají jen jeden limit a to je čas, který potřebují, aby se přizpůsobily. Aktuální změna klimatu je ale extrémně rychlá a stromy jsou tak v akutním ohrožení. Na planetě Zemi navíc mizí každých 15 sekund deset fotbalových hřišť lesa. Na vině je především sucho, masivní kácení lesů a lesní požáry. My se domníváme, že nastal čas to zastavit.

Proto žádáme prezidenta Bolsonara a brazilskou vládu, aby:

  • zakázali kácet deštné pralesy těžebním firmám (případně s výjimkou těch, které mají certifikát ochrany lesů, např. od Forest Stewardship Council (FSC))
  • zakázali vysazovat palmy olejné, eukalypty, sóju a další plodiny na rozsáhlých územích bývalého pralesa
  • omezili míru vypalování pralesa místními obyvateli pro zemědělské účely zajistili zachování velkých celků pralesa pro migrující zvířata (příp. vytvářela účinné biokoridory, pokud je již prales rozdělen na malé ostrůvky)
  • vyčlenili území, kde se nebude kácet ani nijak zasahovat

Když podepíšete tuto petici, pomůžete tím vytvořit tlak na brazilskou vládu, která pak půjde lepším příkladem menším zemím v okolí, které se na území Amazonie rovněž nachází.

Také budeme rádi za sdílení.

Děkujeme a přejeme hodně štěstí!

Telperion (https://www.telperion.cz/)

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…