Petice za zákaz kouření v restauracích

25.05.2013 10:04

Petice za přijetí zákona o zákazu kouření ve veřejných prostorách.

Petice za zákaz kouření v restauracích
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vážený pane ministře,
vážené poslankyně, vážení poslanci,
 
obracíme se na Vás s žádostí o přijetí zákona, který by zakázal kouření ve veřejných prostorách, především pak zařízeních společného stravování, a ochránil tak veřejnost i zaměstnance před negativními účinky pasivního kouření.
 
Žádáme, aby se ČR připojila k většině evropských zemí, kde takový zákon platí. Kromě západoevropských států je kouření omezeno také například v Polsku, Maďarsku, Bulharsku,  Slovinsku či pobaltských zemích. Zákaz kouření ve veřejných prostorách je jedním ze znaků vyspělosti státu. Mezi civilizovanými zeměmi je ČR jednou z mála, kde taková ochrana ještě nebyla zavedena. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tento krok má pozitivní dopady na zdraví populace a neznamená vyprázdnění restaurací.
 
Desetitisíce zaměstnanců v pohostinství a miliony hostů včetně dětí jsou v současnosti vystaveny negativním účinkům tabákového kouře.  Pasivní kouření způsobuje v naší republice několik tisíc úmrtí ročně, značně zvyšuje riziko nejen infarktu a rakoviny plic, ale také dlouhé řady dalších onemocnění. Náklady na léčení v důsledku kouření jsou ohromné a významně zatěžují státní pokladnu.
 
Nechceme zakazovat kouření  jako takové. Je svobodnou volbou každého, zda kouřit či nikoliv, ale chceme chránit většinu, která nekouří, a přesto je nucena dýchat kouř produkovaný jinými. Svoboda jedince kouřit končí tam, kde začíná svoboda jiného nebýt vystaven účinkům kouření.
 
Od posledních parlamentních voleb v roce 2010 se o potřebě takového zákona jen mluví, a proto žádáme, aby se tato slova změnila v činy.
 
Předem děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…