Petr Bílek: Lidstvo na playstation - 8. den

03.04.2016 17:58

Před dvaceti lety byl spuštěn první český internetový deník, před deseti lety se rozklikal Twitter. Změnilo se tím něco na světě?

Petr Bílek: Lidstvo na playstation - 8. den
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Lidé vstupující do veřejného prostoru mají pocit, že ano. Mají-li se však shodnout na povaze probíhající změny, začnou se dramaticky lišit nejen jeden od druhého, ale i sami od sebe v různých časech. Egyptský internetový inženýr Wael Ghonim vystavil před pěti lety na anonymní facebookové stránce mučení Mubarakova režimu, a stal se tak výrazným hybatelem následující revoluce. V prosinci loňského roku prohlásil na jedné přednášce: „Stejný nástroj, který nás sjednotil, abychom svrhli diktátora, nás nakonec jednoho od druhého odtrhl."

Sociální média podle něj selhala. Zdálo se, že by mohla vybudovat společenský konsenzus, zatím však spíše polarizují a působí „toxicky". Když už vznikne nějaká diskuse mezi lidmi různých názorů, zmocní se jí vzápětí rozzlobená lůza. Regulace internetu by podle něj ale nepomohla. Říká: „Před pěti lety bych byl řekl, když chceš osvobodit společnost, potřebuješ jenom internet. Dnes si myslím, že společnost osvobodíme jen tehdy, když nejdříve osvobodíme internet." Komentátor německého týdeníku Der Spiegel charakterizuje situaci tak, že deset let Twitteru změnilo demokracii, tak, jak jsme ji znali, rychleji a silněji, než jsme kdy tušili.

Lidstvo houfně digitalizuje svou paměť

Každý, kdo má zkušenost s rodinným albem fotografií a nyní nahlíží fotky na počítači, ví, co to bude znamenat. Přiblížíme se totální ztrátě paměti. Virtuální prostor se z nekonečného místa paměti změní na bezednou propast zapomnění. Jakákoli trvalá fixace obrazů, slov nebo faktů totiž naprosto odporuje charakteru média, jehož podstatou je pohyb, změna, nepřetržitá dynamika komunikace. Jakákoli pevná hierarchie včetně té časové se nesnáší s povahou sítě, která struktury nebuduje, ale ruší. Prohlížet si snímky prarodičů, to byl a je rituál. Dnes však zaznívá nejeden hlas, že se ocitáme v procesu deritualizace světa, že se mění způsob vnímání, odtrhujeme se například od vlastní minulosti a vazby dříve důležité pro sebepochopení, jako je historie národa nebo jiné skupinové identity, přestávají fungovat ve své dosavadní podobě. Absolutní prioritou se stává aktuální akce, okamžité osobní angažmá, nic neplatí včerejšek, vzpomínka je pro slabochy a senilní staromilce.

Víc než kdykoli v minulosti se stává očividnou odvěká nespolehlivost lidského života. Anonymizovaná komunikace na internetu „se osvobodila" od osobnostního ručení, Wikipedii jsme ochotni považovat za lexikon či encyklopedii, aniž nás trápí, kdo verifikuje její obsah. Pochybně autorizováná sdělení, která denně čteme na informačních portálech, utvářejí naši představu o vnějším světě, jsme jimi hněteni, i když se bráníme. I v bezprostředním prostorovém okolí se stále více orientujeme podle navigací a začínáme podceňovat vlastní smysly. O generaci „digital native" se říká, že je prozumentská, znamená to, že se jako třeba u youtuberů tvoří hybrid mezi producentem a konzumentem vlastních obsahů.

Vstoupili jsme do éry hrdinů počítačových her. Jsme jimi všichni.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…