Petr Duchoslav: Kdo byl ekonomicky nejkompetentnějším premiérem?

17.11.2012 19:38

Vcelku bez zájmu médií proběhla tento týden anketa na serveru Parlamentnilisty.cz, který se svých čtenářů dotazoval, kdo z našich premiérů zvládal vést naše hospodářství nejlépe. Pro pravicová média možná překvapivě v anketě drtivě zvítězil Jiří Paroubek, který získal 60% hlasů čtenářů z necelých 2 000 respondentů, jež se ankety zúčastnili. Na posledním místě skončili po zásluze P. Nečas, ale i J. Fischer, někdejší ,,miláček" médií, který vedl úřednickou vládu po pádu Topolánkova kabinetu v roce 2009.

Petr Duchoslav: Kdo byl ekonomicky nejkompetentnějším premiérem?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Paroubek na křtu své knihy s chotí a bývalým rakouským kancléřem Alfredem Gusenbauerem

J. Paroubek byl předsedou vlády od 25. 4. 2005 do 4. 9. 2006 a jeho éra je charakteristická intenzivním hospodářským růstem, který dosahoval téměř 7% HDP. Rozumně nastavenou hospodářskou politikou bylo dosaženo růstu důchodů, reálných mezd a byly rovněž schváleny důležité zákony. Tedy přesný opak stavu, který vidíme za dvouapůlleté Nečasovy vlády, jež dostala svou škrtací politikou ekonomiku prakticky do kolen. Po Paroubkovi nastoupivší Topolánkova vláda fakticky první rok ještě žila z ekonomického růstu, který nastavila právě Paroubkova vláda, aby jej pak svými chybnými daňovými a ekonomickými experimenty začala likvidovat. A to ještě stačila Topolánkova vláda ,,projíst" rezervu 150 miliard korun z doby vládnutí J. Paroubka, kterou zalepovala (či spíše uměle vylepšovala) výši schodků.

Je zajímavé, že pravicová média přešla tuto anketu úplně bez povšimnutí. Pokud by však J. Paroubek dostal v anketě 1% všech hlasů, byly by zcela jistě plné úvodní strany tištěných deníků a internetových serverů toho, že hospodářská politika bývalého premiéra byla samozřejmě chybná a že tato média o tom vždy své čtenáře s objektivností sobě vlastní informovala a přesvědčovala. Pro pravicová média totiž platí, že pokud něco J. Paroubek učinil v premiérské funkci dobrého a prospěšného, nebudeme to v žádném případě publikovat. Přirozeně ani v tomto případě.

Pozoruhodné jsou však i další výsledky ankety. Jako druhý se umístil M. Zeman, který získal celkem 20% hlasů, třetí pak V. Klaus se ziskem 12%. Co je ovšem nejzajímavější: někdejší úřednický premiér J. Fischer získal pouhé 1%, a to přes masivní podporu našich médií. Podobný případ bychom mohli pozorovat u TOP 09 a knížete Schwarzenberga, který byl v médiích vidět před parlamentními volbami 2010 prakticky denně. J. Fischer se řídil heslem ,,kdo nic nedělá, nic nezkazí", možná proto si získal takovou popularitu v tištěných a internetových denících. Na druhou stranu pokud se bavíme o objektivitě, pravicová média již nezmíní fakt, že šéf Úřadu vlády za premiérství J. Fischera J. Novák nese spoluvinu za podepsání předražené zakázky na dodání audiovizuální techniky v kauze ProMoPro v době českého předsednictví EU. Českému státu tehdy vznikla škoda v řádech stamilionů, přesto je absurdní, že ministr Vondra stále sedí na ministerstvu obrany a řídí tento resort. Možná ještě absurdnější je, že J. Novák vede prezidentskou kampaň J. Fischera. O tom naše média taktně pomlčela.

Dalším bývalým premiérem, který dostal 1%, je M. Topolánek. Topolánek svou ideologickou a špatně nastavenou daňovou a hospodářskou politikou, tzv. Topolánkovým batohem v roce 2008, dosáhl toho, že během velmi krátké doby byl u nás narušen sociální smír. Za jeho vlády se vyšetřovaly velké korupční případy, výrazně zhrubnul politický výkon moci. Země se ponořila do všeobecného marasmu. Topolánkův věrný intimus M. Dalík zastrašoval novináře a snažil se podle výroku soudu (,,nabídka byla učiněna") podplatit se svým kolegou Večerkem někdejšího poslance Z. Kořistku. Topolánek jej dokonce oficiálně vyslal, což později sám přiznal, za reportérem České televize D. Bártkem, aby televize nevysílala reportáž, která by informovala o kauze poslance Wolfa v negativním světle. Tohoto poslance Topolánkova rozpadající koalice potřebovala k záchraně svého kabinetu a obávala se politického skandálu. Wolf byl nakonec odsouzen soudem za zpronevěru k několika letům natvrdo. Topolánkova vláda v březnu 2009 po obrovských skandálech a arogantnímu výkonu moci skončila v propadlišti dějin. Domnívám se, že 1% je ve zmíněné anketě v Topolánkově případě zcela zasloužené.

P. Nečas pak dostal 1% též poprávu. Za jeho vlády došlo k rapidnímu hospodářskému poklesu, z něhož se bude naše země ještě hodně dlouho vzpamatovávat. Arogance Nečasovy vlády je pak skutečně nebetyčná, protože zcela ignoruje opozici a schvaluje škodlivé zákony, které s ní nekonzultuje a které negativně postihují drtivou většinu našich občanů. Navíc jeho vláda již postrádá legitimitu, protože vládne s přeběhlicí K. Peake, která se svého času dušovala, jak zachrání marketingový projekt Věci veřejné, aby pak za týden nato oznámila, že zakládá svou politickou pseudoformaci LIDEM.

Výsledky ankety jsou tak jasné a pro nás poučné. Lidé totiž nezapomněli, že před sedmi lety, za vlády J. Paroubka, jejich životní úroveň rostla a že se jim žilo podstatně lépe než za vlády, která svými drastickými ekonomickými opatřeními chce občana zlikvidovat, což pak označuje za snižování státního dluhu. Redukuje tak člověka na pouhou ekonomickou položku bez dalšího rozměru. Jsem zvědav, zda MF DNES či Lidové noviny najdou odvahu zmínit výsledky této ankety alespoň v komentářích.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…