Petr Duchoslav: O knížecích červených ponožkách

18.09.2011 14:08

Tak nám opět (pokolikáté už?) ministr zahraničí K. Schwarzenberg usnul. Tentokrát na čtvrteční konferenci Bělehradského bezpečnostního fóra. Bělehrad nejenže šokoval spánek ministra reprezentující naší zemi, ale čeho si nešlo nevšimnout, byly červené ponožky pana ministra, které se staly středem zájmu tamních médií spíš než ministr zahraničí sám.

Petr Duchoslav: O knížecích červených ponožkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Není žádným tajemstvím, že kníže si často a rád pospí zvlášť při tak ,,nedůležitých" událostech, jako je nedůvěra vlády, kterou 26. 4. 2011 vyvolala opoziční ČSSD. Tam Schwarzenberg spokojeně podřimoval, až ho museli jeho vládní kolegové budit. Pan ministr byl poněkud zmaten a po chvilkovém zaváhání vyřkl své povinné ,,proti návrhu". Naši politikové jsou již na roztomilé chování stárnoucího šlechtice zvyklí, jiná věc je ovšem prezentace České republiky skrze jeho osobu navenek. A tam už to taková legrace není, což si bohužel ministr zahraničí neuvědomuje.

Je ale s podivem, že takové Schwarzenbergovo chování mnoha lidem imponuje, i když doteď veřejnost prakticky nezná jeho zásadní stanoviska na důležitá vnitropolitická témata. Neslyšel jsem za posledních pět let, že by se nějakým způsobem ministr vyjádřil k důchodové, sociální či zdravotní reformě. Vím, že jeho oblastí působnosti jsou zahraničně politické záležitosti, nicméně jako předseda (byť loutkový) vládní strany má mít na tyto otázky vyhraněné názory .

Co se však musí duu Schwarzenberg - Kalousek přiznat, je vynikající marketingový tah před parlamentními volbami 2010. Před vznikem TOP 09 bylo jasné, že Schwarzenberg by již těžko mohl skutečně vykonávat funkci předsedy strany a M. Kalousek by byl pro mnoho lidí v této funkci nestravitelný, a proto došlo k šikovné personální rošádě. Kalousek se stal místopředsedou strany TOP 09, ve skutečnosti však předsedou, a Schwarzenberg se formálně postavil do čela strany jakožto dlouhodobě populární politik, aby strana měla šanci přes svůj asociální program se dostat do Poslanecké sněmovny.

Schwarzenberg nadále těží ze svých ,,spavých faux-pas", neobratné, často i vulgární mluvy a obličeje bohorovného knížete, který to myslí s našimi občany dobře. Nebezpečí bych ovšem neviděl v těchto aspektech, ale v jeho možné kandidatuře na prezidenta republiky v roce 2013. Schwarzenberg nevyloučil, že se bude ucházet o nejvyšší ústavní funkci. Pokud by ve volbě hypoteticky zvítězil, tak se domnívám, že pokud by na nějakém důležitém summitu usnul, byla by to obrovská ostuda pro naši zemi a ztráta mezinárodní prestiže, což by jistě negativně kvitovaly i ratingové agentury, na které se Nečas především ve své politice orientuje. A co víc: možný budoucí prezident by vedl jednostrannou politiku orientovanou na USA, v té době již velmoci předstižené Čínou i dalšími státy, především regionálními velmocemi jako je Turecko či zeměmi tzv. BRICS (hospodářské uskupení sdružující Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jižní Afriku).

Schwarzenberg jako prezident by tak prosazoval starou bushovskou politiku, která dostala USA pod mezinárodní tlak a do obrovských vnitropolitických potíží (míra zadlužení země), avšak její praktická realizace je už passé. Dokážu si ale představit, že i přese všechno by byl Schwarzenberg jako prezident při svých snížených kognitivních schopnostech schopen prosazovat umístění radarového zařízení v České republice, pro nějž plédovali svého času Topolánek, Vondra a spol. daleko více než samotní Američané.

Schwarzenberg se velmi dobře osvědčil jako marketingová figura, podobně jako R. John u Věcí veřejných. Po volbách, kdy se obě strany dostaly do parlamentu, přestaly obě mediálně známé tváře tuto úlohu plnit a stali se z nich pouze maskoti, kteří těmto stranám nemohou nabídnout odborné know-how. Ministr zahraničí se dostal do pozice, kdy už je bohužel směšný a dělá naší zemi ostudu. Je na něm, aby si uvědomil, že s postupujícími léty, kdy bude v politice působit, to bude stále horší a horší, a tudíž by měl učinit gesto a z veřejného života odejít na zasloužený odpočinek.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Psali jsme:
Knížecí spánek na konferenci v Srbsku. Jen tamní bulvár nevěřil svým očím
 Nečas hot, Schwarzenberg čehý. A Česko je v EU "za kašpara" 
V Izraeli chtějí odvolání Bátory. Demonstranti čekali u muzea holocaustu 
Dobeš: Ukažte mi neonacistický výrok Bátory a rozloučím se s ním

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.