Petr Dufek: ČNB ani v červnu své úrokové sazby nezměnila a dál hodlá pokračovat v hlídání kurzu

23.06.2023 11:24 | Komentář

Bankovní rada ČNB už rok ponechává svoji hlavní úrokovou sazbu beze změny na sedmi procentech. Za tuto dobu inflace kulminovala na 18 % (loni v říjnu), nicméně v současné době už inflační vlna rychle opadá.

Petr Dufek: ČNB ani v červnu své úrokové sazby nezměnila a dál hodlá pokračovat v hlídání kurzu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ne díky zlevňování dováženého zboží, což by bylo vzhledem k silné koruně logické, ale zatím jen v důsledku fungování vysokého srovnávacího základu. V každém případě ke zvýšení sazeb nevybízí ani prognóza ani její alternativní scénáře a vlastně ani realita, která za výhledem ČNB zaostává.

Rovněž v dalších měsících bude inflace klesat, ta červnová bude dokonce jednociferná. S ústupem inflace počítají i finanční trhy, které předpokládají, že ČNB ještě letos začne své úrokové sazby rychle snižovat. Do konce roku je započítáno zhruba 50 bodové snížení repo sazby, do roka pak dokonce cca 200 bodové.

ČNB se rozhodla, že bude i nadále hlídat kurz koruny. To sice nemá přímý dopad na fungování devizového trhu, avšak je to přece jen pojistka proti případným spekulacím, respektive vytváření krátkých korunových pozic ze strany zahraničních investorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.