Petr Dufek: Cestovní ruch se pomalu vzpamatovává z pandemie

07.04.2022 20:02 | Komentář

Kromě zveřejněných výsledků maloobchodu, které rozhodně nenadchly, protože jasně naznačují postupný pozvolný útlum nakupování, byla zveřejněna i únorová čísla za služby.

Petr Dufek: Cestovní ruch se pomalu vzpamatovává z pandemie
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I v tomto případě se raději podíváme na meziměsíční tempa a srovnání s rokem 2019 než na volatilní meziroční změny, které jsou silně ovlivněny lockdownovými měsíci.

Reálné tržby ve službách se už druhý měsíc za sebou drží nad průměrnou úrovní roku 2019. K drobnému meziměsíčnímu růstu přispěly tentokrát služby spojené s cestovním ruchem, které se sice zdaleka ještě nedostaly na před-pandemickou úroveň, ale je přesto vidět jejich nový restart. Více než v lednu utržily cestovní kanceláře, HORECA i letečtí dopravci.

Hotely jsou sice stále ještě jen na 55 % reálných výnosů dosahovaných v roce 2019, nicméně je vidět, že omikron je už zasáhl jen téměř okrajově. Comeback klientů zažívají i restaurace, které jsou na rozdíl od hotelů „jen“ 24 % pozadu za rokem 2019. Rizikem pro oblast tuzemského cestovní ruchu však zůstává vysoká inflace, která část zákazníků přinutí šetřit právě zde.

Komu se tentokrát dařilo méně byla pozemní doprava, ale její výsledky budou zajímavější teprve až za jeden či dva měsíce. Aktuální drobný pokles zatím nemění ani trend, ani z něj nelze odvozovat nic o kondici ekonomiky. Teprve za měsíc či dva bude zřejmé, jak silným útlumem ekonomika vlastně prochází.

Únorová čísla ze služeb potvrzují očekávání, že první kvartál budou služby přispívat k růstu ekonomiky. Na řadu přicházejí i výsledky největšího tuzemského odvětví – průmyslu. Pomalu se tak začníná skládat obrázek české ekonomiky za první kvartál, který je ve znamení nejenom extrémních cen surovin, energií, ale i ztráty části východních trhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…