Petr Dufek: Důvěra v ekonomiku opět mírně klesá

24.02.2020 12:59

I když se podnikatelská a spotřebitelská nálada v české ekonomice v únoru mírně snížila, rozhodně není depresívní.

Petr Dufek: Důvěra v ekonomiku opět mírně klesá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V největším tuzemském odvětví – průmyslu – se dokonce nálada v posledním měsíci zlepšila s tím, jak podniky očekávají zvýšení poptávky v nejbližších třech měsících a zrychlení výroby v průběhu následujícího půlroku. Je samozřejmě otázkou, nakolik jsou tato očekávání realistická s ohledem na potenciální riziko zamrzávání mezinárodního obchodu v důsledku šíření koronaviru, a tak je prozatím budeme brát spíše s určitou rezervou.

Zatímco v průmyslu se nálada zlepšuje, ve stavebnictví jde vývoj opačným směrem. Nálada stavebníků v posledním měsíci poklesla, a to především v důsledku slabší současné poptávky i té očekávané v horizontu šesti měsíců.

Výrazný obrat nálady nastal v obchodě, kde jsou firmy nejoptimističtější za posledního půldruhého roku. Zřejmě pochopily, že spotřebitelská poptávka zůstává nadále silná a nic na tom nezmění ani nebližší měsíce. Nakonec mzdy rostou solidním tempem, nezaměstnanost zůstává v blízkosti minima a ani nálada mezi spotřebiteli není rozhodně nijak negativní, byť se v posledních měsících postupně snižovala. Důvodem jsou především obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace, nikoliv však té vlastní. Lidé stále více berou v úvahu zprávy o potenciálním ochlazení ekonomického růstu, nicméně nepřipouštějí si, že by se jich to mělo přímo dotknout. Proto neroste ani strach z nezaměstnanosti a to co vstupuje do popředí, je spíše obava z rostoucí inflace.

I když důvěra spotřebitelů znovu poklesla, výraznou změnu chování spotřebitelů nepřinese. Dál proto počítáme s mírným růstem maloobchodních tržeb a s tím, že spotřeba domácností zůstane hlavní hybnou silou ekonomického růstu v letošním roce. V každém případě se však vyšší inflace postará o to, aby reálný růst spotřeby - a rovněž tržeb obchodníků – byl letos pomalejší než v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…