Petr Dufek: Míra nezaměstnanosti se v březnu snížila

15.04.2023 12:26 | Komentář

Míra nezaměstnanosti se v březnu snížila na 3,7 % a byla tak jen o 0,4 procentního bodu vyšší než loni touto dobou.

Petr Dufek: Míra nezaměstnanosti se v březnu snížila
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I když česká ekonomika byla už od druhého pololetí loňského roku v recesi, na trhu práce to v podstatě nijak dramaticky neprojevilo, dokonce byl trh schopný absorbovat masivní příliv lidí z Ukrajiny. Znovu se tak ukazuje, jak napjaté byly a do jisté míry ještě stále jsou podmínky na českém trhu práce.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30022 lidí

Navzdory recesi nedochází ani k žádnému výraznému propouštění, protože po předchozích zkušenostech si firmy uvědomily, jak obtížné je získat pracovníky v době konjunktury zpět.

Jediný výraznější posun je vidět v úbytku volných pracovních míst, kterých je aktuálně o 76 tisíc méně než loni na jaře. Přesto stále platí, že volných pozic je stále více než disponibilních nezaměstnaných. Jsou samozřejmě stále nerovnoměrně rozloženy, takže na jedné straně tu máme Karvinou, kde na jedno místo připadá 11 lidí bez práce, a na straně druhé Prahu s pěti místy na jednoho nezaměstnaného.

Vzhledem k dalšímu otevírání sezónních pracovních pozic v zemědělství a ve službách bude nezaměstnanost po desetinkách klesat i v následujících měsících. Z průzkumů je ovšem patrné, že ochota nabírat nové zaměstnance postupně v posledních měsících slábne, takže do kondice roku 2019 se v letošním roce ještě trh práce nedostane. Na druhou stranu budou muset firmy nahrazovat zaměstnance, odcházející do atraktivních předčasných penzí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…