Petr Dufek: Nadějná čísla z některých služeb

07.12.2022 12:41 | Komentář

Zatímco výsledky maloobchodu nepřekvapivě míří neustále dolů, v dalších službách je situace přece jen optimističtější. Celkově se v říjnu reálné tržby této části ekonomiky zvýšily oproti září o 0,7 %, v meziročním vyjádření pak o 4,6 %.

Petr Dufek: Nadějná čísla z některých služeb
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Neznamená to ovšem, že se všech oblastech služeb daří stejně dobře. Z pohledu několika posledních měsíčních výsledků jsou zde na jedné straně vidět rostoucí telekomunikační firmy nebo cestovní kanceláře, stagnující HORECA a vedle nich třeba pozvolna klesající trend dopravy. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Zvlášť patrné je zamrznutí situace v oblasti HORECA, tedy v hotelích a restauracích, které stále výrazně zaostávají za reálnými výsledky roku 2019. V případě ubytovacích služeb jsou jejich tržby reálně o 28 % nižší než před covidem, v restauracích o více než 18 %. Vyšší ceny těchto služeb sice mohou trochu klamat, ale z pohledu reálných výkonů se zde toho od začátku léta příliš nezměnilo. Pomáhá sice postcovidový náběh zahraniční turistiky, avšak celkově je poptávka po těchto službách stále ještě relativně slabá.

Možná až překvapivě dobře se s ohledem na finanční situaci domácností vede cestovním kancelářím, jejichž reálné výdělky se začínají přibližovat předcovidové úrovni. Zájem o cestování tak evidentně zatím neutuchá a po dvou letech pandemie si lidé mohou dopřát rozvolnění v zahraničí.

Jak už naznačilo třetí čtvrtletí, některé služby mohou i nadále brzdit útlum české ekonomiky, avšak silné odvětví, jako například maloobchod, ji bude do recese táhnout i nadále. O tom, jak moc se české ekonomice v časech energetické drahoty bude dařit nakonec rozhodnou z čísla z průmyslu, který je zůstává i nadále největším tuzemským odvětvím z pohledu HDP i zaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…