Petr Dufek: Nákupy spotřebitelů nepolevily ani v březnu

07.05.2019 11:07

Obchodníci mají za sebou další měsíc, kdy jim svižně rostly tržby. V meziročním srovnání vydělali reálně o 4,3 % více, po zohlednění vlivu Velikonoc nárůst jejich tržeb statistický úřad odhaduje dokonce na necelých šest procent.

Petr Dufek: Nákupy spotřebitelů nepolevily ani v březnu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Rostoucí mzdy a nízká nezaměstnanost podporující pozitivní očekávání nakupujících boří zábrany utrácet. Spotřeba domácností tak může v letošním roce podporovat ekonomický růst a kompenzovat negativní dopad evropského zpomalení.

Jako už tradičně největší nárůst zaznamenaly internetové obchody, kterým se tržby tentokrát zvýšily o 22,1 %. Je vidět, že trend přesunu nakupování od kamenných obchodů směrem k e-shopům zdaleka nekončí a vzhledem k rozšiřujícímu se spektru nabídky má před sebou velmi dobrou perspektivu. Zvlášť pokud bude virtuální nabídka expandovat do segmentů, jako jsou potraviny, hobby zboží a motorismus.

Z pohledu toho, co lidé nakupují, se opět těšilo zvýšenému zájmu zboží pro volný čas, oblečení a elektronika. Vlastně ani to není překvapením v době rostoucí kupní síly obyvatel a přitom jen velmi malých obav z budoucnosti.

Na dnešních výsledcích je rovněž zajímavý vývoj cen v obchodech, které se v průměru zvýšily meziročně jen o 0,8 %. Je tedy evidentní, že ani navzdory silné poptávce se obchody neuchýlily k plošnému zdražování a že konkurenční boj – mj. mezi kamennými a virtuálními obchody – funguje i nadále jako spolehlivá překážka zdražování.

Silný růst maloobchodních tržeb můžeme díky pozitivnímu vývoji na trhu práce očekávat i v dalších měsících, navíc bez výraznějších inflačních tlaků. Ty se totiž realizují především v oblasti bydlení a některých služeb reagujících na růst mzdových nákladů.

Jen pro úplnost tržby maloobchodu včetně motoristického segmentu se v březnu zvýšily jen o 2,7 %. Na vině je nepřekvapivě nižší poptávka po osobních automobilech, která byla patrná i v dubnu. V tomto směru asi obrat k lepšímu v brzké době rozhodně očekávat nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…