Petr Dufek: Nejhorší únorový výsledek státního rozpočtu v historii ČR

02.03.2020 19:35

Státní rozpočet ČR za první dva měsíce letošního roku skončil s deficitem 27,4 mld. korun. Po slabém lednu následoval ještě slabší únor, který poznamenal především slabší výběr daní.

Petr Dufek: Nejhorší únorový výsledek státního rozpočtu v historii ČR
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Když pomineme kvartálně placenou daň z příjmu právnických osob, která výsledek sama dost zkresluje (přijde na řadu až v březnu), tak nižší výběr oproti plánu zaznamenávají i další daně (DPH, spotřební daně), ale i tzv. sociální pojistné. Pro úplnost, jde samozřejmě o daň jako každou jinou, navíc z hlediska výběru vlastně tu největší. Za plánem (alikvótou) nezaostává pouze příjmová strana, ale mírně i strana výdajová, zejména pokud jde o čerpání vyčleněné částky na platy a obsluhu státního dluhu.

Z výsledků dvou měsíců nelze samozřejmě dělat dalekosáhlé závěry pro celý rok. Je nicméně pravděpodobné, že vzhledem k oslabování ekonomického růstu je dosažení čtyřicetimiliardového schodku přece jen velmi nejisté. Zvlášť pokud bude útlum ekonomiky v důsledku zhoršování situace v zahraničí ještě citelnější. Na druhou stranu stát pravděpodobně nebude mít problém případný vyšší schodek na trzích profinancovat. I když trhy věstí pomalu Armageddon, zájem o státní dluhopisy zůstává vysoký – jejich ceny v posledních dnech vzrostly a výnosy prudce klesaly i na českém trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.