Petr Dufek: Nejpomalejší růst reálných mezd za posledních šest let

04.06.2020 18:00

Do vývoje mezd zasáhl v prvním čtvrtletí nástup koronakrize jen okrajově. Tak se dají hodnotit právě zveřejněné výsledky průměrných a mediánových mezd za první čtvrtletí letošního roku. Nakonec jde o kvartální a nikoliv měsíční výsledek.

Petr Dufek: Nejpomalejší růst reálných mezd za posledních šest let
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Průměrná hrubá mzda, která je do jisté míry jen imaginárním číslem, se meziročně zvýšila o 5 %, tedy nejméně za poslední tři roky. V reálném vyjádření však vzrostla v důsledku vyšší inflace jen o 1,4 % a tedy nejpomaleji za posledních více než šest let.

Mediánová mzda tentokrát vzrostla o 5,7 %, což znamená, že rychleji se zvyšovaly mzdy zaměstnanců s nejnižšími příjmy. To by v podstatě odpovídalo i výraznému nedostatku nekvalifikovaných pracovníků, který byl v úvodu roku, kdy ještě tlačil na zvyšování mezd, patrný.

První náznaky nástupu korony můžeme najít při bližším pohledu na vývoj mezd v některých odvětvích. Asi nejvíce to pocítil realitní sektor, kde se mzdy propadly o 6,5 %, když na pronájmy začaly dopadat první restrikce. Propad zaznamenalo i odvětví kulturních a rekreačních činností, které rovněž v polovině března restrikce zcela odstavily. Nízké tempo mezd v odvětví ubytování a stravování zase zrcadlí vliv uzavření provozoven v polovině března. Stejně tak nelze přehlédnout ani nižší tempo mezd v průmyslu.

Zatím šlo více méně o dílčí dopad koronakrize, který se však ještě rozvine v číslech za druhé čtvrtletí. Výraznějšímu poklesu reálných mezd by měl zabránit Kurzarbeit a rovněž i postupné ukončování restriktivních opatření, díky kterému opět naskočí některá odvětví. Přesto nelze očekávat, že by se mzdy vrátily k dřívějšímu růstu. Ať už v nominálním nebo reálném vyjádření. Velkou neznámou zatím zůstává i rozsah propouštění, které recese vyvolává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…