Petr Dufek: Největví propad HDP v novodobé historii

02.03.2021 11:10

Předběžný odhad HDP sice už byl zveřejněný před časem, nicméně nyní se k nám konečně dostává zpřesněný odhad i s podrobnostmi. Z nových dat vyplývá, že česká ekonomika v závěru roku vzrostla mezikvartálně dvakrát rychleji, než se původně předpokládalo. A sice tedy o 0,6 %, navzdory lockdownu ve službách trvajícímu téměř po celý kvartál. V meziročním srovnání byl výkon českého hospodářství nižší o 4,7 %, za celý rok pak o 5,6 %.

Petr Dufek: Největví propad HDP v novodobé historii
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Lockdown zcela jasně zasáhl služby, konkrétně odvětví obchodu, dopravy, stravování a ubytování, která propadla mezičtvrtletně o 6,6 %. Po krátkém oživení ve třetím kvartále tak opět tato část ekonomiky upadla do hluboké recese, ze které se bude vzpamatovávat nejméně dva roky. Naproti tomu průmysl zůstal motorem českého hospodářství i v závěru roku a zůstal tak vůči nastupující vlně pandemie v podstatě imunní.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Na straně poptávky došlo k dalšímu poklesu spotřeby domácností, které neměly kde utrácet poté, co byla uzavřená část obchodů a služeb, zatímco investice v podstatě (v mezičtvrtletním srovnání) stagnovaly. Ekonomiku tak táhnul nahoru zcela jednoznačně vývoz, a tedy již zmíněný průmysl. Jak uvádí statistický úřad, nešlo jen o auta, ale i o další významné exportně orientované obory, jako elektrotechnika, výroba elektrických zařízení, chemický průmysl apod.

I když se i ve 4. kvartále ekonomice navzdory nepříznivým podmínkám dařilo, celoroční výsledek ani takto pozitivní čísla neměla šanci zvrátit. České hospodářství tak v roce 2020 propadlo o 5,6 %, a tedy více než v roce 2009, kdy se světem prohnala finanční krize.

Z loňského poklesu se bude navíc ekonomika vzpamatovávat nejméně dva roky, protože už ani začátek letošního roku není nijak oslnivý. Pokračující lockdown bude dál držet služby u dna, zatímco průmysl se bude muset vypořádávat s opožděnými a drahými subdodávkami. Nadějně vyznívá až druhá polovina roku, kdy by mohla konečně pokročit vakcinace a život v ČR by se mohl vracet opět do normálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…