Petr Dufek: Pád stavebnictví zpomaluje

06.01.2017 15:14

Stavebnictví neprožilo zrovna příznivý rok a jedny z posledních loňských výsledků naznačují, že se nic moc nezměnilo ani v závěru roku. Výroba tohoto odvětví se v listopadu propadla o 2,3 %, což po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů znamenalo útlum v rozsahu 3,5 %.

Petr Dufek: Pád stavebnictví zpomaluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I v závěru roku se ukazovalo, že zatímco pozemní stavitelství dokázalo využít boom realitního trhu k expanzi, inženýrské stavitelství stále zůstává ve vleku nedostatku především veřejných zakázek. Stále platí, že po rychlém dočerpání peněz z minulého rozpočtového období EU nejsou pro rozjezd tuzemského stavebnictví připraveny podmínky, respektive projekty. Na chvíli mu tak sice pomohla vlna rekonstrukcí, avšak start nových velkých projektů se stále nekoná. 

Navzdory administrativním překážkám při udělování stavebních povolení se podařilo v listopadu rozjet výstavbu skoro 2700 bytů. Bylo to o třetinu více než o rok dříve, avšak stále jde vzhledem k vývoji poptávky a nakonec i cen o nepříliš silné číslo. Poptávka sice může na chvíli zažít mírný útlum v důsledku „předzásobení“ se hypotékami, avšak na celkovém trendu trhu se nic moc nezmění. Růst životní úrovně s sebou přináší i potřebu řešit bydlení a nízké úrokové sazby zase zájem hledat investiční příležitosti. A tak nezbývá než opět očekávat, že nabídka nových nemovitostí nepředběhne poptávku ani letos, a tak ceny nemovitostí mají před sebou další růstový rok. 

Předpokládáme, že se situace ve stavebnictví stabilizuje až v letošním roce. Zvlášť proto, že padat už nemá toto odvětví příliš kam. Určité zpomalení pádu je nakonec vidět i v zakázkách, kde ovšem stále chybí silnější růstový impuls. Na rozdíl od dřívějších let tak tentokrát platí, že peněz je vlastně dost, jen není co stavět. Přesto by mohlo stavebnictví v letošním roce vykázat alespoň symbolický růst, který ovšem zdaleka nevykompenzuje loňský propad.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …