Petr Dufek: Poptávka po bytech a komerčních nemovitostech pomáhá stavebníkům do černých čísel

06.09.2017 17:20

Na rozdíl od průmyslu se stavebnictví dovolené v červenci příliš nedotkly. Produkce tohoto odvětví meziměsíčně poklesla jen mírně, zatímco meziročně se zvýšila o 1,8 %.

Petr Dufek: Poptávka po bytech a komerčních nemovitostech pomáhá stavebníkům do černých čísel
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ani ve stavebnictví se situace v letošním roce nijak zásadně nemění. Zatímco pozemní stavitelství permanentně narůstá, v inženýrském stavitelství panuje ponurá nálada, a jak se zdá, ani hojné rekonstrukce infrastruktury negativní trend této části tuzemského stavebnictví zvrátit zatím nedokázaly. Stále chybí nové zakázky veřejného sektoru, na které sice peníze jsou, ale stavební firmy vlastně nemají co stavět. Jde o letitý problém nepřipravenosti nových projektů, s nímž se ČR potýká vlastně už více než pět let.

Pozitivní obrat naproti tomu zažívá výstavba bytů. Rozjezd výstavby nových bytů je z pohledu procentního nárůstu velmi impozantní (skoro 37 %), avšak když se podíváme na absolutní čísla, tak je zřejmé, že se neděje nic tak dramatického. Ve srovnání se silnou poptávkou nabídka nových bytů nadále zaostává a dále zaostávat bude, takže by nikoho neměl překvapit ani další nárůst cen bytů na českém trhu. Už v prvním čtvrtletí byl impozantní a změnu nelze čekat ani po zbytek roku. V průměru by se ceny bytů proto mohly letos zvýšit možná až o 13 %… Samozřejmě ne plošně, ale s výrazně diferencovaným vývojem v největších městech oproti zbytku země.

Stavebnictví zažívá opatrnou konjunkturu, která bude nejspíše pokračovat i po zbytek roku. Poptávka po bytech i komerčních nemovitostech zůstává vysoká, ochota investovat také, takže minimálně pozemní stavitelství má o práci postaráno. Inženýrská část stavebnictví zůstává zahalena mlhou administrativních překážek a nepřipravenosti velkých projektů. Statistika nových zakázek pro inženýrské stavitelství sice naznačuje vyšší poptávku i zde, avšak v reálných výkonech zatím nic vlastně vidět není.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…