Petr Dufek: Průmysl pod stále větším tlakem

01.11.2021 16:33 | Komentář

Útlum v tuzemském největším odvětví – průmyslu – v posledních měsících potvrzují nejenom ukazatele důvěry, ale aktuálně i index nákupních manažerů (PMI). Ten totiž v říjnu poklesl na 55,1 bodů z předchozích 58 a dostal se tak na jedenáctiměsíční minimum.

Petr Dufek: Průmysl pod stále větším tlakem
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Průmysl je stále pod tlakem nedostatku výrobních vstupů, který je asi nejzřetelněji vidět na automobilovém průmyslu. Firmy hromadí zásoby jak materiálu, tak i vlastních výrobků, které nejsou schopny dokončit v důsledku chybějících komponent.

Ceny komodit včetně energií přitom zůstávají i nadále na vysokých úrovních, přetrvávají i problémy ve stále dražší v mezinárodní dopravě, takže tlak na zvyšování cen v průmyslu nepolevuje.

Celkově PMI naznačuje, že musíme počítat se slabšími výsledky průmyslu i v následujících měsících, mj. i v důsledku slábnoucího přílivu nových zakázek. Slabé přitom budou už výsledky průmyslu za září. S ohledem na více než padesátiprocentní meziroční pokles výroby aut nelze čekat nijak příznivé číslo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…