Petr Dufek: Reálné tržby v maloobchodu dál klesají

14.03.2023 11:10 | Komentář

S tím, jak vysoká inflace cupuje kupní sílu českých domácností, padají dál i prodeje maloobchodu..

Petr Dufek: Reálné tržby v maloobchodu dál klesají
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziměsíční drobné plus ovlivněné povánočním čekáním na slevy nemohlo vykompenzovat silný trend útlumu, který zde přetrvává už více než rok. Tentokrát se reálné tržby obchodníků zmenšily ve srovnání s loňským lednem o 7,7 %. A nižší byly i ve srovnání s průměrným měsícem předcovidového roku 2019, a sice o více než 4 %.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

V obchodech sice necháváme více peněz než loni, avšak odnášíme si stále méně zboží. A netýká se to pouze zbytného zboží, ale vlastně lidé omezují nákupy téměř všeho včetně potravin. Výjimkou jsou pouze pohonné hmoty, kterých se prodalo více než loni v lednu, když jejich prodej podpořily příznivější ceny. A na své si tentokrát přišly i obchody s oblečením, byť doposud zdražovaly nejvíce v celé EU.

Slabší jsou prodeje vybavení pro domácnost nebo třeba elektroniky. Horší měsíce zažívají i internetové obchody, jejichž covidový boom postupně bere za své. Stále jsou velmi atraktivní, ale jejich tržby klesají přece jen rychleji než u kamenných obchodů.
I v příštích měsících budou výsledky maloobchodu spojeny s vývojem inflace.

Dokud se konečně neobrátí trend a reálná finanční situace domácností se nezlepší, nelze očekávat, že by tržby v maloobchodu mohly růst. Inflace zatím zůstává brzdou životní úrovně obyvatel i celé ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.