Petr Dufek: Skeptičtí podnikatelé & pesimističtí spotřebitelé

25.07.2022 13:15 | Komentář

Na červencovém průzkumu důvěry v české ekonomice lze asi jen těžko hledat něco pozitivního. Snad jen mírný pokles inflačních očekávání, avšak jinak vyznívají výsledky poměrně nepříznivě.

Petr Dufek: Skeptičtí podnikatelé & pesimističtí spotřebitelé
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nálada spotřebitelů, která je mimochodem nejhorší za celou dobu sledování, ovlivňují negativní očekávání dalšího vývoje ekonomiky i vlastní finanční situace domácností. Dál přetrvávají obavy z inflace a pomalu si i domácnosti začínají uvědomovat i riziko nezaměstnanosti. 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39131 lidí

V podnikatelském sektoru firmy krotí své dřívější optimistické vyhlídky poptávky, a to dokonce i ve službách, které ještě na jaře svoji budoucnost viděli v tomto směru velmi pozitivně. Pouze obchod věří, že poptávka zůstane stabilní, bez ohledu na inflační realitu.

Aktuálně (ze zpětného pohledu) však pro průmysl není poptávka hlavním problémem, tím skutečným je nedostatek materiálu. Je to problém největší, a dokonce jej firmy vnímají jako největší současnou překážku dalšího fungování. Vedle toho je zajímavé, že finanční problémy nepředstavují pro firmy zúčastněné v průzkumu jsou marginální záležitostí.

Mění se nejenom pohled firem na další vývoj zakázek, ale i nabírání zaměstnanců. Vyšší zájem nabírat nyní mají jen stavební firmy, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků. Chybějící zaměstnanci jsou i nadále hlavní bariérou pro další vývoj či expanzi tohoto odvětví. Hned další v pořadí je nedostatek materiálu.

Celkově vyznívá průzkum ve směru útlumu české ekonomiky, zejména pokud jde o spotřebu domácností. Ta letos v důsledku probíhajícího propadu kupní síly obyvatel výrazně poklesne, i když dosavadní zpožděná čísla tomu zatím příliš nenapovídala.

Naproti tomu výsledky podnikatelského sektoru – byť jsou méně příznivé než na jaře – nevypadají z pohledu posledních dvou let nijak tragicky. Spíše než na dramatický propad to vypadá na delší útlum české ekonomiky, jejímž hlavním problémem je nyní inflace, respektive dostatek surovin vč. těch energetických.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…