Petr Dufek: Unijní inflace těsně pod desítkou, česká nad osmnácti procenty

17.03.2023 14:37 | Komentář

Už čtvrtým měsícem v řadě klesá inflace jak v EU, tak v eurozóně. V únoru se tak celková meziroční unijní inflace snížila na 9,9 %, zatímco ještě loni na podzim dosahovala 11,5 %.

Petr Dufek: Unijní inflace těsně pod desítkou, česká nad osmnácti procenty
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V eurozóně v únoru inflace poklesla na 8,5 %, což je stále velmi daleko od dvouprocentního inflačního cíle. Nepříjemností navíc je, že jádrová inflace dál roste. Eurostat potvrdil svůj bleskový odhad, a tak jádrová inflace aktuálně dosahuje 5,6 %.

Zatímco ceny energií korigují a na inflaci se podílejí menší měrou, zdražuje spotřební zboží i služby. Dá se říct, že vysoké náklady na energie se se zpožděním propisují do cen pro spotřebitele. Ale nejde jen o ně, protože už včera na tiskové konferenci šéfka ECB zmínila v souvislosti s vysokou inflací i rozšiřující se marže firem.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Česko s harmonizovanou (srovnatelnou) inflací ve výši 18,4 % obsadilo v rámci EU třetí příčku za Lotyšskem a především Maďarskem, kde ceny rostou v průměru o téměř 26 %.

Česká inflace je poměrně široce rozložená v rámci celého spotřebitelského koše, nicméně jako hlavní příčinu lze uvést prudce rostoucí náklady na bydlení. Ty jsou meziročně podle tohoto evropského srovnání vyšší o 34,2 % a hůř je na tom už jen Lotyšsko. Důvodem jsou především vysoké ceny plynu, elektřiny a tepla. Rychleji než ve většině zemí EU však u nás zdražuje i údržba bytů, nábytek, koberce a další vybavení bytů.

Tradiční prvenství v rámci celé EU má ČR ve zdražování oblečení, i když většina tohoto zboží přichází nepřekvapivě z Asie. Ani silná koruna, ani dramatický pokles přepravních nákladů v tomto směru spotřebitelům nic zatím nepřinesly a spíše zřejmě jen rozšířily marže obchodníků a dovozců.

Zatímco v eurozóně roste jádrová inflace, v ČR se už od loňského července pohybuje v intervalu 13-14 % a rozhodně neklesá. To není zrovna pozitivní vysvědčení, protože je to inflace očištěná o ceny potravin, energií a tabákových výrobků. Znamená to, že silné inflační tlaky navzdory recesi a zlepšujícím se nákladovým podmínkám i nadále v ČR přetrvávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…