Petr Dufek: Veřejný dluh dál rychle narůstá

22.07.2023 12:26 | Komentář

Vládní dluh dosáhl ČR dosáhl na konci prvního čtvrtletí 44,5 % HDP. Vyšší dluh měla ČR v poměru k HDP pouze v době, kdy procházela vleklou recesí na začátku roku 2013.

Petr Dufek: Veřejný dluh dál rychle narůstá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za poslední rok se v relativním vyjádření zvýšil o 1,7procentního bodu, v korunovém vyjádření se zvýšil o 415 mld. na rekordních téměř 3,1 bilionů korun. Jde o druhý nejvyšší nárůst zadlužení v rámci EU. Před námi bylo jen Lucembursko.

Soustavný nárůst dluhu posunuje ČR i v žebříčku míry zadlužení. Ještě těsně před covidem byla ČR čtvrtou nejméně zadluženou zemí, nicméně nyní je už devátou. Za toto období se její dluh zvýšil o téměř 1,4 bilionů korun a vzhledem k jejím rozpočtovým záměrům je jasné, že v tomto trendu bude pokračovat i v následujících letech.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Většinu veřejného dluhu mimochodem tvoří státní dluh, který vzniká z titulu deficitního hospodaření státního rozpočtu, zatímco obce hospodaří o poznání lépe.

S deficitem veřejných rozpočtů přitom ČR hospodaří vlastně už od poloviny roku 2019. Nejvíce na dluh spoléhala v době první vlny covidu, nicméně ani současných -4,2 % HDP nelze považovat za uspokojivá. Útěchou nemůže být ani to, že aktuální deficit je „až“ pátým v pořadí, neboť hůře než my hospodaří Maďarsko (-11,1 %), Rumunsko, Francie a Belgie. Pokrok ve zlepšení v hospodaření státu totiž zatím žádný vidět příliš není.

Můžeme si stále říkat, že dluh ČR patří mezi nejnižší, nebo že je třeba ani ne poloviční ve srovnání s eurozónou, avšak trend posledních let ukazuje, jak snadno a rychle se může dluh nabalovat. Nakonec nejde ani tak o pořadí v žebříčku, ale především o ochotu věřitelů takové zadlužení financovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…