Petr Dufek: Výrazný propad české ekonomiky v úvodu roku

04.06.2013 14:56

Oproti prvním odhadům publikovaným před zhruba měsícem, je výsledek českého hospodářství výrazně horší. HDP v prvním čtvrtletí propadl mezikvartálně o 1,1 % a meziročně dokonce o 2,2 %.

Petr Dufek: Výrazný propad české ekonomiky v úvodu roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na první pohled jde o velmi negativní čísla, avšak na druhé straně je třeba se podívat, co přesně je za nimi. Spotřeba domácností ve srovnání s koncem roku rostla, vládní rovněž, investice se mírně zvýšily a export lehce posílil, zatímco dovoz stagnoval. Takže jediné, čím si lze vysvětlit horší (mezikvartální) výsledek jsou zásoby. Změna zásob, respektive jejich pokles, za nímž stojí mj. loňské předzásobení kolky na cigarety, nižší zásoby v energetice a obchodě.

Na výkonu ekonomiky se v prvním čtvrtletí podepsal i automobilový průmysl, který v prvním čtvrtletí čelil slabé zahraniční poptávce, a navíc největší automobilka si v tomto období naordinovala technologickou odstávku.

I když jsou výsledky prvního čtvrtletí opravdu velmi negativní, nehodnotíme je s ohledem na příčiny jako tragické či zdrcující. Česká ekonomika se přibližuje do fáze stabilizace, po níž by v závěru letošního roku mohly být vidět první známky oživení.

Celkový výsledek za rok 2013 však zůstane v mínusu (prozatím odhadujeme -0,7 %), nicméně prozatím nejdelší recese českého hospodářství by měla zhruba v polovině roku skončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…