Petr Dufek: Vysoká inflace začíná měnit chování spotřebitelů

12.07.2022 7:29 | Komentář

Včera zveřejněné květnové výsledky českého maloobchodu naznačují, že se možná začínají měnit nákupní zvyklosti tuzemských domácností. Tržby obchodům totiž oproti předchozímu měsíci opět poklesly (tentokrát o 2,3 %), meziročně dokonce skoro o sedm procent.

Petr Dufek: Vysoká inflace začíná měnit chování spotřebitelů
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční srovnání je však v tomto případě poněkud zavádějící v důsledku konce loňského jarního lockdownu. Tehdy tržby z měsíce na měsíc výrazně vzrostly a vytvořily tak vysokou srovnávací základnu.

Mnohem lépe proto o vývoji tržby vypovídají meziměsíční tempa, která jsou v posledních dvou měsících negativní. Pokles reálných útrat oproti předchozímu měsíci se navíc dotýká téměř všech druhů sortimentu s výjimkou oblečení a obuvi. Slabší byly i prodeje v internetových obchodech, avšak pokles jejich tržeb nebyl zdaleka tak výrazný jako v případě kamenných prodejen.

Reálně tržby obchodníků se začínají přibližovat úrovni roku 2019 s tím, jak ochota spotřebitelů utrácet postupně opadá. Jednak už odezněla doba odložených nákupů, jednak začala hrát podstatě větší roli rostoucí inflace, která vede k propadu reálné kupní síly domácností. Pokles reálných tržeb v obchodech koresponduje s celkově negativní náladou tuzemských spotřebitelů.

A co lze čekat dále? Vzhledem k tomu, že inflace bude teprve kulminovat a následně jen pozvolna klesat, lze předpokládat další poklesy reálného obratu v obchodech i v následujících měsících. V důsledku prudkého růstu nákladů na bydlení budou domácnosti přehodnocovat zbytné výdaje, což se odrazí i na tržbách obchodů i firem v oblasti služeb.

Vysoká inflace zafunguje jako brzda spotřeby domácností, a tedy i ekonomického růstu ČR. Pozitivní výsledky české ekonomiky v prvním kvartálu tak budou kontrastovat se slabým výkonem zbytku roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty