Petr Dufek: Zahraniční dluh České republiky klesá

21.06.2023 15:49 | Komentář

Zahraniční dluh ČR v prvním čtvrtletí letošního roku poklesl na 4388 miliardy CZK, a odpovídal tak 63 procentům HDP. V poměru k HDP jde o nejnižší hodnotu od konce kurzového závazku ČNB v roce 2017.

Petr Dufek: Zahraniční dluh České republiky klesá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Téměř polovinu dluhu mají vůči zahraniční nefinanční podniky, které si berou cizoměnové níže úročené půjčky od zahraničních bank a vedle toho si ještě nabírají úvěry od svých mateřských společností.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21916 lidí

Zhruba třetinu dluhu představují závazky tuzemských bank, zejména v podobě korunových vkladů nerezidentů, kteří zde využívají mnohem vyšší korunové úrokové sazby. Je ovšem vidět, že s tím, jak rostou úrokové sazby i v zahraničí, tato úroková hra se stává stále méně atraktivní a objem těchto závazků klesá.

Zadlužení vlády v zahraničí zůstává i nadále poměrně nízké. Vzniká především tím, že si nerezidenti na českém trhu kupují korunové vládní dluhopisy a nikoliv tím, že by si stát nabíral jednu zahraniční půjčku za druhou.

Celkově je trend vývoje zahraničního dluhu pozitivní a jeho úroveň nikterak dramatická. Nepředstavuje významné riziko pro další vývoj ekonomiky ani pro vývoj devizového trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.